СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
СПЕЦИФИЧНОСТИ БУЏЕТСКИХ КОРИСНИКА
 

Наука

„Прва реченица коју изговоре научници надомак великог искуства, није „Еурека”, већ „Ово је смешно.“
- Исак Асимов

Хоризонт 2020 - шанса за истраживаче и иноваторе

08. 09. 2014.

Програм Хоризонт 2020 је највећа инвестиција Европе у области истраживања и иновација, а од недавно је отворен и за Србију. Програм је отворен пре свега за научно-истраживачке институције, али и за мала и средња предузећа, компаније, невладине и владине организације, каже за РТС помоћник министра просвете Виктор Недовић.
 


Након прошлонедељне ратификације споразума Владе Србије и Европске уније о учешћу наше земље у програму истраживања и иновација "Хоризонт 2020", Србија потпуно равноправно улази у овај програм, изјавио је за медије помоћник министра просвете за европске интеграције професор Виктор Недовић. Наше институције, пре свега научно-истраживачке биће у прилици да аплицирају, да добију пројекте, најчешће не самостално већ у широм конзoрцијуму.

Програм је отворен и за велики број друштвених и привредних субјеката. Фокус је на научно-истраживачким организацијама али је Хоризонт 2020 отворен и за мала и средња предузећа, компаније, невладине организације, Владине организације и друге субјекте у друштву, истиче Недовић.

Програм садржи три компоненте - изврсност у науци, друштвени изазови и лидерство у индустрији. У сва три сегмента наши истраживачи имаће приступ. Тридесет милијарди евра буџета од укупно 78, намењено је за решавање проблема са којима се Европа данас суочава, објашњава Виктор Недовић.

Професор Недовић истиче да има заинтересованих кандидата за овај програм а на Министарству просвете је кључна улога да на организован начин подржи ту врсту интереса и Министарство то ради кроз Мрежу контакт особа којима се кандидати прво јављају како би добили информације о програму. Министарство сарађује пре свега са Министарством одбране, али и са осталим министарствима у оквиру овог програма. Промовишемо овај програм на различите начине, а сваког четвртака у сарадњи са Центром за промоцију науке промовишемо Хоризонт 2020 по различитим привредним темама, каже Недовић.

За 9. и 10. октобар најваљује велики догађај на којем ће експерти из Европске комисије помоћи нашим истраживачима да подигну пријављивање подигну на виши ниво.

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42