СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
СПЕЦИФИЧНОСТИ БУЏЕТСКИХ КОРИСНИКА
 

Јавна предузећа

„Ко иде исправним путем, лако ће добити следбенике, јер добро је у свим људима само му треба дати подстрека.”

Реформа јавних предузећа приоритет

13. 11. 2014.

Министар привреде у Влади Републике Србије Жељко Сертић истакао је током разговора са делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ) да су развој реалног и приватног сектора, али и увођење реда у пословање јавних предузећа, приоритети Владе.
 


Сертић је указао на то да се овај сектор налази у великим проблемима, што је резултат низа погрешних економских одлука у претходном периоду. Он је нагласио да је Влада Србије посвећена структурним реформама, које ће опоравити реални сектор и подстаћи његов развој.

Представници ММФ-а су исказали посебно интересовање за будући положај јавних предузећа у Србији, која су, како је заједнички оцењено, до сада често била узрок проблема у српским финансијама.

Сертић је објаснио да је Министарство привреде сачинило радни материјал, односно план за јавна предузећа који се генерално бави решавањем проблема у овом сектору, који обухвата више од 700 предузећа у Србији. Тај план, како је навео, има 19 тачака које дефинишу начин израде пословних планова за наредну годину, уштеде на спонзорствима, репрезентацији, службеним аутомобилима и слично.

Министар је учеснике састанка обавестио и о току приватизације, и подсетио на то да ће један број предузећа морати у стечај. Према његовим речима, то не значи крај за те фирме, с обзиром на то да ће многе од њих управо кроз стечај моћи да крену у процес ревитализације. Циљ је да се кроз стечај, у условима када је привредни субјект заштићен од спољних утицаја, притисака и потраживања, сагледају све расположиве опције за његову санацију или продају у целини или делимично новом власнику, који ће ту имовину ставити у функцију, закључио је Сертић.

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42