СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
СПЕЦИФИЧНОСТИ БУЏЕТСКИХ КОРИСНИКА
 

Јавна предузећа

„Ко иде исправним путем, лако ће добити следбенике, јер добро је у свим људима само му треба дати подстрека.”

Приватизација 17 предузећа по посебном критеријуму

15. 05. 2015.

Министарство привреде припрема акциони план за приватизацију 17 предузећа у реструктурирању по посебним критеријумима, која ће имати заштиту од наплате поверилаца у наредних годину дана да би могла да се припреме за приватизацију, саопштио је медијима министар привреде Жељко Сертић.
 


Министар привреде је најавио да ће Влада предложити измене Закона о приватизацији, које ће се огледати у промени неколико чланова тог закона и тражити подршку од Скупштине Србије да се помери рок заштите за та предузећа за годину дана.

Током протеклих преговора са ММФ-ом и континуираних разговора са Светском банком, али и унутар Министарства привреде и Агенције за приватизацију у фокусу су била управо предузећа у реструктурирању, казао је Сертић. Ми смо у моменту доношења новог Закона о приватизацији, прошле године у августу месецу, имали 144 предузећа у реструктурирању. Та предузећа су на одређен законски начин заштићена од принудне наплате поверилаца. Од 144 предузећа, 40 је отишло у стечај, седам предузећа ће бити приватизовано у посебном процесу на бази Бриселског споразума, јер се налазе на територији Косова и Метохије, и остаје нам 97 предузећа којима по Закону о приватизацији 31. маја истиче заштита од наплате поверилаца. То је неки период од 31. маја до 4. и 5. јуна, подсетио је ресорни министар.

Од 97 предузећа Министарство привреде припрема професионални акциони план, у коме ће бити назначени критеријуми на основу којих ће бити изабрано тих 17 предузећа, о чему је постигнут договор са ММФ-ом. То ће свакако бити предузећа која имају посебан утицај на економски живот становништва или велики број запослених, објаснио је Сертић и додао да ће та предузећа имати врло јасно прецизиране критеријуме и орочену заштиту.

Министар је рекао да ће се од Скупштине затражити подршка за измену пар чланова закона о приватизацији како би се померио рок заштите за годину дана, али ће актом Владе за свако предузеће бити описано шта је то што треба да се уради и у ком периоду. Сертић је нагласио да је врло важна сарадња са синдикатом и са руководствима тих предузећа, јер се до сада често дешавало да сама руководства предузећа нису имала интерес да се уђе у озбиљан процес приватизације.

Сва остала предузећа, која не уђу у најављени пакет заштићених предузећа, имаће могућност да за нека од њих до 31. маја буде објављен јавни позив за приватизацију и такве фирме биће заштићене до краја октобра месеца, фактички у законским роковима до трећег позива у складу са Законом о приватизацији, рекао је Сертић.

Држава ће за она предузећа за која не буде објављен јавни позив за приватизацију или буду објављени, а не нађу свог купца, као и до сада, обезбедити и социјални програм и могућност да нека од тих предузећа кроз стечајни поступак нађу своје нове купце и неко своје ново тржиште, рекао је министар привреде.

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42