Специфичности буџетских корисника
 

Здравство

„Наказно тело не унаказује дух, али лепота душе краси тело.”
- Сенека
26.04.2023.

Уговори о раду за најуспешније дипломце медицинских факултета и средњих школа

На церемонији уручења уговора о запослењу најуспешнијим дипломцима свих медицинских факултета и средњих медицинских школа у Србији уговоре је добило укупно 200 медицинара. Том приликом је најављено да ће медицински техничари и лекари до краја године добити знатно веће плате, са циљем да наши најбољи студенти и средњошколци будућу каријеру развијају у нашој земљи.

________________________________________________
04.04.2023.

Завод за ургентну медицину у Крагујевцу обележио 40 година постојања

Завод за ургентну медицину у Крагујевцу 40 година постојања обележио је Свечаном академијом у Великој сали Скупштине града Крагујевца.
Министарство здравља ће у наредном периоду наставити да пружа максималну подршку Заводу за ургентну медицину Крагујевац у свим потребним аспектима напредовања здравственог система Републике Србије које се огледа у обезбеђивању неопходне опреме и возила. Изражено је очекивање да ће Завод организацију и дисциплину на послу подићи на још виши ниво, што ће се наградити кроз стални раст зарада у здравствени установама.
Овај значајан јубилеј Завод за ургентну медицину искористио је да додели медаље својим пензионисаним радницима.

________________________________________________
14.03.2023.

Одржан скуп „Дигитализација у финансирању здравствене заштите“

На скупу „Дигитализација у финансирању здравствене заштите“ који је одржан у Београду, истакнуто је да је план да се сав новац за одржавање апарата пребаци на Министарство здравља, тако да оно директно уговара одржавање и сервис апарата и опреме.
Сви домови здравља и болнице који су били раздвојени у локалним самоуправама, поново ће бити спојени и радиће као једна установа. Такође, радиће се на томе да се свуда где недостају одређени кадрови, исти надоместе, тако да све области буду покривене, а да грађани не морају да путују на специјалистичке прегледе, већ да их добију у свом месту или граду.
Скупу су присустовали директори установа секундарне и терцијарне здравствене заштите, а министар финансија је изјавио да ће се увођењем централизованих јавних набавки, робно-материјалног књиговодства и система еРецепт увести ред у финансирање у здравству.
Буџетом за ову годину опредељено је укупно 490 милијарди динара за здравство.


________________________________________________
17.02.2023.

О сарадњи Србије и Италије у области здравства

Министарка здравља Републике Србије одржала је састанак у Палати Србија са амбасадором Републике Италије. Као најважнији корак међусобне сарадње у области здравства до сада оцењено је потписивање Меморандума о сарадњи у области здравства и медицинских наука између Министарства здравља Србије и Министарства здравља Италије јуна 2011. године.
Министарства двеју земаља потписала су споразум у вези са целијакијом 2017. године, а национални центри за трансплантацију почетком 2018. потписали су Протокол о сарадњи у области донирања и трансплантације органа, али је овај процес привремено обустављен.
Србија и Италија имају низ споразума и заједничких пројеката у области здравства, посебно у вези са заразним и кардиоваскуларним болестима и лечењем деце.
На састанку је закључено да би требало организовати директан сусрет министара здравља Србије и Италије, као и представника националних центара за трансплантацију, у циљу наставка сарадње и спровођења споразума на обострану корист

________________________________________________
18.01.2023.

Потписана Декларација против рака грлића материце

Конференција о борби против рака грлића материце "ВеличанствеНе”, чију је инцијативу покренула Национална алијанса " одржана је у Београду.
На конференцији је потписана Декларација против рака грлића материце којом Министарство здравља подржава инцијативу којом се Србија придружује другим земљама у борби против ове болести.
Министарка здравља позвала је на превентивну вакцинацију у циљу спречавања рака грлића материце, која се већ примјењује у великом броју земаља.
У сусрет Европској недељи превенције рака грлића материце, Република Србија овом Декларацијом подржава инцијативу коју је покренула Национална алијанса „ВеличанствеНе“ за подизање свести жена о овој болести и начинима превенције.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42