Специфичности буџетских корисника
 

Култура

„Кад оцењујем неко уметничко дело, однесем га и ставим поред нечега што је Бог створио, поред дрвета или цвета. Ако је у питању несклад, значи да то није уметност.”
- Марк Шагал
05.04.2023.

Министарство културе са челницима Града Ужица потписало Уговор за пpојекат „Престоница културе Србије 2024. године”

Министарка културе је са челницима Града Ужица потписала Уговор за пројекат „Престоница културе Србије 2024. године”, за који је Министарство у овој години определило 125 милиона динара.
Од 12 градова и општина пријављених на конкурс за Националну престоницу културе, стручна комисија Министарства препознала потенцијал Ужица уз оцену да је предложени програм био најбољи и да је најсадржајније и најоригиналније одговорио на тему „Престоница културе Србије”.
Држава ће финансијски помоћи припреме Града Ужица за Националну престоницу културе 2024. године са 125 милиона динара ове године, а помоћ ће и наредне године износити толико, ако не и више.
Град Ужице ће такође издвојити значајна средства како би испунили све зацртане циљеве из програма.

________________________________________________
04.04.2023.

Министарство културе расписало Јавни позив за доделу националних признања

Министарство културе објавило је Јaвни позив за достављање образложеног предлога за доделу Признања за врхунски допринос националној култури, односно култури националних мањина.
У току јавног позива, Репрезентативна удружења у култури, као и Национални савети националних мањина, у својству овлашћених предлагача, достављају Министарству образложене предлоге уметника, односно стручњака у култури, који испуњавају услове за доделу признања.
Признање се састоји од доживотног месечног новчаног примања за уметника или стручњака у култури.
Право на признање може остварити уметник или стручњак у култури, држављанин Србије, који је допринео развоју културних вредности у Србији, односно њеној међународној афирмацији, односно да је добитник најзначајнијих награда и признања и да је остварио право на пензију.
Испуњеност услова утврђује Комисија која разматра образложене предлоге и у року од 60 дана од дана истека Јавног позива предлаже листу кандидата.
Јaвни позив је отворен до 9. децембра ове године.

________________________________________________
03.04.2023.

Одржана 16. седница Националног савета за културу

На 16. седници Националног савета за културу усвојен је План рада за 2023. годину. Председник Националног савета за културу обавестио је присутне да је на скупштинском Одбору за културу и информисање усвојен Извештај о раду за 2022. годину овог стручно-саветодавног тела формираног Одлуком Народне скупштине ради обезбеђивања сталне стручне подршке у очувању, развоју и ширењу културе.

________________________________________________
29.03.2023.

У Музеју примењене уметности отворен 45. Салон архитектуре

45. Салон архитектуре отворен је у Музеју примењене уметности.
Од 1974. године, када је организован први Салон архитектуре, ова престижна градска манифестација је успела да сачува квалитет и остане важан део културног живота престонице, пратећи актуелна дешавања на архитектонској сцени.
У протеклих 8 година Музеј примењене уметности организује и представљање Србије на Бијеналу архитектуре у Венецији.
Овогодишњи, 45. Салон архитектуре у Музеју примењене уметности биће отворен до 30. априла 2023. године.

________________________________________________
21.03.2023.

Свечано отворена Национална престоница културе 2023.

Церемонијом отварања, која се одржава данас, 21. марта на Централном градском тргу у Чачку, под називом „Све боје слободе“, Чачак ће и званично постати прва национална престоница културе за 2023. годину.
У току године публика ће имати прилику да погледа 90 програма, 365 различитих догађаја, изложби, филмских пројекција, позоришних представа, књижевних вечери, концерата, радионица, панела, трибина...
Од 21. марта до 18. децембра 2023. Чачак ће бити средиште културних збивања уз бројне догађаје који су већином бесплатни за посетиоце - изложбе, концерте, представе, књижевне манифестације, јубилеје. За 18. децембар 2023. је планирано отварање Музеја кошарке у Чачку.
Престоница културе Србије један је од најзначајнијих пројеката које је покренуло Министарство културе по узору на „Европску престоницу културе“, са циљем да се кроз подршку локалној самоуправи ојачају кључни фактори културног развоја, подигне квалитет културног живота, убрза културни и туристички развој и подстакне доношење стратегија културног развоја на локалном нивоу.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42