Специфичности буџетских корисника
 

Државни органи и организацијe

„Када кажемо да се с нечим слажемо у принципу, то онда значи да нам не пада на памет да ту идеју спроведемо у пракси”
- Бизмарк
17.11.2023.

Поповић представила Нацрт резолуције о заштити узбуњивача

Министарка правде у Влади Републике Србије Маја Поповић представила је државама уговорницама Конвенције УН против корупције Нацрт резолуције о заштити узбуњивача, који је Влада припремила уз консултације са невладином организацијом ,,Пиштаљка” и UNCAC коалицијом, уз опсежне доприносе Канцеларије Уједињених нација за питања дроге и криминала.
Поповић је истакла да је Република Србија још 2014. године усвојила Закон о заштити узбуњивача, који пружа свеобухватну и ефикасну заштиту узбуњивачима и лицима која су повезана са узбуњивачима.
Министарка је нагласила да су прописи који се односе на заштиту узбуњивача све значајнији у свету јер обезбеђују адекватну заштиту запосленима, који откривају одређене информације везане за незаконито понашање, од одмазде послодавца.
Према њеним речима, право на узбуњивање представља људско право које штити слободу говора и важно је за јачање владавине права и развој сваког демократског друштва.

________________________________________________
17.11.2023.

Обележен јубилеј 60 година од оснивања Уставног суда Републике Србије

У Београду је одржана Међународна конференција „Улога уставних судова у примени Европске конвенције о људским правима и праксе Европског суда за људска права на националном нивоу“.
Међународну конференцију је, у оквиру обележавања јубилеја 60 година од оснивања Уставног суда Републике Србије, организовао Уставни суд, уз подршку пројекта „Унапређивање заштите људских права у Србији”, који спроводи Савет Европе у оквиру заједничког програма са Европске унијом.

________________________________________________
16.11.2023.

“Царина на клик” нови корак ка даљој аутоматизацији царине и модернизацији државне управе

Управа царина почела је са имплементацијом пројекта “Царина на клик” са циљем да даље модернизује и аутоматизује царинске процедуре и усклади их са европским стандардима.
“За нас је то посебно важан корак јер представља део унапређења система јавних финансија. Аутоматизовани увоз и извоз подразумевају да се царински поступци спроводе у беспапирном окружењу за царину и привреду, што представља и један од битних елемената за модернизацију наше државне управе и наставак напора да испунимо један од наших приоритета, а то је дигитализација”, рекао је Станивуковић у Привредној комори Србије.
Према његовим речима, унапређењем капацитета Управе царина и аутоматизацијом овог система, обезбедиће се и усклађеност са европским царинским законодавством, што је важан предуслов за затварање поглавља 29 – Царинска унија и за повезивање са државама ЕУ.

________________________________________________
30.10.2023.

Усвојена Уредба о јединственом управном месту

Уредба о ближим условима, критеријумима и мерилима за одређивање јединственог управног места, као и начину сарадње надлежних органа у вези са поступањем и обављањем послова на јединственом управном месту усвојена је на седници Владе Републике Србије.
Нова уредба допринеће креирању правног оквира квалитетног и ефикасног пружања јавних услуга, у циљу изградње јавне управе по мери свих грађана и привреде, односно „Управе по мери свих нас“.
Укупно 345 милиона динара буџетских средстава је до сада уложено у успостављање 55 јединствених управних места у градовима и општинама широм Србије.
Локалне самоуправе позване су да конкуришу за финансијска средства у новом циклусу објаве јавног позива Министарства државне управе и локалне самоуправе почетком наредне године.

________________________________________________
11.10.2023.

Одржана отворена седница два савета Владе Србије на Правном факултету

Седница Савета за праћење примене препорука УН за људска права и Савета за младе – посвећена људским правима младих, у склопу Програма ,,75 дана за 75 година Универзалне декларације о људским правима“ одржана је на Правном факултету у Београду.
На седници је истакнута важност међусекторске сарадње у области омладинских политика и људских права младих и наглашено да ће Министарство туризма и омладине и убудуће бити посвећено даљем раду у унапређењу истих.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42