Специфичности буџетских корисника
 

Здравство

„Наказно тело не унаказује дух, али лепота душе краси тело.”
- Сенека
07.11.2023.

Држава континуирано улаже у лечење ретких болести

На отварању друге Регионалне конференције о цистичној фибрози, представници Републичког фонда за здравствено осигурање истакли су да држава континуирано улаже у ретке болести и да се износ намењен лечењу тих болести стално увећава.
Када је формиран буџет за лечење ретких болести, 2012. године, износ средстава био 130 милиона динара, да би ребалансима буџета тај износ годинама растао.
Највише пацијената чије се лечење финансира болује од цистичне фиброзе и спиналне мишићне атрофије.

________________________________________________
27.10.2023.

Уручени уговори о раду најбољим дипломцима медицине

Министарка здравља Републике Србије уручила је уговоре о раду за стотину најбољих дипломаца медицинских факултета пет државних универзитета у Србији, у оквиру Програма запошљавања најуспешнијих дипломаца медицинских факултета "100 најбољих".
Захваљујући овом програму, од 2018. године до данас запослено је 911 доктора и 1.750 медицинских сестара.

________________________________________________
19.10.2023.

Институт „Торлак“ примљен у Мрежу произвођача вакцина земаља у развоју

Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ изабран је за члана Мреже произвођача вакцина земаља у развоју. На 24. годишњем састанку извршни одбор Мреже једногласно је подржао пријем Института „Торлак“ у року од три месеца по пријави.
Придруживање Мрежи је од великог значаја за Институт „Торлак“ због повезивања и склапања партнерстава у циљу пословно-техничке сарадње са осталим чланицама и ради информисања о могућностима финансирања, променама глобалне здравствене политике и приступу бесплатним професионалним обукама.
Мрежа произвођача вакцина земаља у развоју је основана 2000. године са циљем заштите људи од заразних болести повећањем способности произвођача из земаља у развоју да испоруче висококвалитетне вакцине по приступачним ценама.

________________________________________________
17.10.2023.

Потписан Меморандум о сарадњи у унапређењу менталног здравља младих

Представници министарстава здравља, просвете, туризма и омладине и бригу о породици и демографију потписали су Меморандум о сарадњи са циљем изналажења адекватних решења за унапређење менталног здравља младих.
Истакнуто је да је неопходно да се са разумевањем креирају кампање које обухватају потребе деце и родитеља, као и да се оствари сарадња са младима како би се ефикасније допрло до њихових вршњака.
Организатор Другe међународне конференције посвећене менталном здрављу младих је УНИЦЕФ, а скуп је усмерен на питања менталног здравља и психосоцијалног благостања деце и адолесцената, актуелне проблеме менталног здравља деце и породице и потребу за снажним програмским одговором Владе Србије.

________________________________________________
19.09.2023.

Препоруке Радне групе за поступање у условима пандемије COVID-19

Радна група Министарства здравља за поступање у условима пандемије COVID-19 на седници одржаној у Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ донела је препоруке за поступање на нивоу примарне здравствене заштите, болничких установа, као и у вези са ношењем маски у здравственим установама и вакцинацијом.
Детаљније прочитајте овде.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42