СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
Специфичности буџетских корисника
 

Социјална заштита

„Не дозволи језику да грми, ако ти снага шапуће.”
- Сенека

Детаљна анализа укидања казнених поена за одлазак у пензију

26. 03. 2019.

Социјално-економски савет Републике Србије (СЕС) подржао је стављање ван снаге Закона о привременом уређивању основица за обрачун и исплату плата, односно зарада и других сталних примања код корисника јавних средстава од 1. јануара наредне године.
Овај закон односи се на 67.000 запослених у комуналним предузећима и на приближно 130.000 у јавном сектору.
Представници министарстава рада и финансија урадиће заједничку анализу о ефектима које би евентуално укидање казнених поена имало на раднике који су због објективних околности отишли у пензију пре 65 година старости, након чега ће бити представљена социјалним партнерима.

________________________________________________

Предлог закона о родној равноправности у финалној фази

22. 03. 2019.

На предлог Министарства за рад Закон о родној равноправности који се наlази у финалној фази ускоро ће стићи пред посланике. Нови пропис неће дозвољавати давање неједнаких зарада за исти рад или рад једнаке вредности међу половима.
Послодавцима ће бити упућена јасна порука да не сме бити вршена дискриминација, а предвиђене су и мере за подстицање запошљавања жена. Питања о породичном животу биће забрањена, док пол, брак или деца не могу бити сметња за напредовање.
Према резултатима истраживања „Родне неједнакости полова” које је спровела Фондација за развој економске науке Србија се у поређењу са земљама ЕУ налази на 22. месту по равноправности међу половима, која обухвата рад, новац, знање, време, моћ и здравље. Разлика је највећа у домену новца, времена и моћи, нешто мања у раду и знању, а најмања у области здравља.

________________________________________________

Подршка Европске Уније у активном укључивању младих и њиховом запошљавању

21. 03. 2019.

Представљен је нови пројекат Европске уније у Србији „Подршка Европске уније активном укључивању младих”, у оквиру ИПА 2014 програма. Циљ пројекта, за који је Европска унија издвојила је 4,7 милиона евра, је активно укључивање младих и њихова повећана запосленост. Пројекат ће у наредне две године бити спроведен у више од 35 градова и општина широм земље.

________________________________________________

Потписан Меморандум о сарадњи са Међународним центром за очување и истраживање културно - историјског наслеђа Источне Европе „Меморијал“

20. 03. 2019.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања потписало је Меморандум о сарадњи са Међународним центром за очување и истраживање културно - историјског наслеђа Источне Европе „Меморијал“. Сарадњом са „Меморијалом” додатно ће се унапредити учествовање у активностима које су повезане са историјским догађајима у очувању сећања на учеснике и жртве Другог светског рата.
Потписивање Меморандума има за циљ да се афирмишу принципи антифашизма, разумевања и сарадње и да се покаже високи степен друштвене одговорности истовремено чувајући сећање на страдале током свих оружаних сукоба и обезбеђујући достојанствено место у друштву за њихове потомке.

________________________________________________

Унапређење положаја особа са инвалидитетом

19. 03. 2019.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије потписало је уговоре о додели средстава на Програмском конкурсу за унапређење положаја особа са инвалидитетом у 2019. години са 34 савеза удружења особа са инвалидитетом. За ту намену издвојено је приближно 266 милиона динара из буџета, што је 26 милиона више у односу на 2018. годину.
Брига о особама са инвалидитетом и унапређење њихових услова живота био је и остао приоритет рада Министарства у складу са могућностима државе.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42