Специфичности буџетских корисника
 

Култура

„Кад оцењујем неко уметничко дело, однесем га и ставим поред нечега што је Бог створио, поред дрвета или цвета. Ако је у питању несклад, значи да то није уметност.”
- Марк Шагал
09.11.2023.

Реконструисани Музеј Југославије представљен мултимедијалним догађајем „Обнова 2.0“

На свечаности поводом завршетка радова на згради Музеја „25. мај“, Музеј Југославије је мултимедијалним догађајем „Обнова 2.0“ представио архитектонску, културну, друштвено-историјску, споменичку и уметничку вредност тог објекта.
Истакнуто је да ће ускоро бити покренута и иницијатива да овај објекат буде утврђен за споменик културе.
Министарство културе подржало је пројекат рестаурације зграде Музеја са нешто више од 320 милиона динара, чиме је доказана брига о очувању архитектонске и уметничке вредности, као и да унапређењу функционалности зграде Музеја.
Наглашено је да обнова Музеја омогућава примену савремених система и услова за чување предмета од велике вредности за историју и културу Србије, јер ће нови уграђени материјали и системи значајно допринети очувању и баштињењу културних добара Музеја Југославије.

________________________________________________
07.11.2023.

Изабран представник Републике Србије на 60. Међународној изложби уметности Бијенала у Венецији 2024. године

Србију ће на 60. Међународној изложби уметности Бијенала у Венецији која ће се одржати од 20. априла до 24. новембра 2024. године представљати пројекат „Exposition Coloniale“, уметника Александра Денића и кустоскиње Ксеније Самарџије.
Представник Републике Србије на Венецијанском Бијеналу уметности изабран је једногласно на конкурсу који су, у име Министарства културе, расписали Музеј и Фондација савремене уметности у Београду.

________________________________________________
23.10.2023.

Потписан Меморандум о сарадњи националних библиотека Републике Србије и Републике Кубе

Министартво културе Републике Србије и Министарство културе Републике Кубе потписали су Меморандум о разумевању између Народне библиотеке Србије и Националне библиотеке Кубе.
Циљ потписивања Меморандума је да се ојачају односи између Народне библиотеке Србије и Националне библиотеке Кубе, како би се размењивала искуства и знање у области библиотекарства, као и библиотечке грађе на заједничку добробит. Истакнуто је да се очекује интензивирање међусобних представљања, промоција књижевних дела и издавање преводне литературе Србије и Кубе.
Договорено је да се у наредном периоду додатно ојача сарадња и путем потписивања других споразума, посебно у области илегалне трговине културним добрима, као и у области музејске сарадње, у првом реду између Музеја Југославије, Београд и Музеја револуције у Хавани.

________________________________________________
23.10.2023.

Обележено 120 година Музеја града Београда

Музеј града Београда свечаном церемонијом је обележио 120 година постојања, и том приликом додељене су награде и признања.
Добитница Признања Музеја града Београда за допринос очувању и развоју културе, потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић рекла је да је сарадња Министарства и Музеја у последње три године на изузетно високом нивоу, да значај Музеја премашује оквире српске престонице и да је деценијама уназад на националном и регионалном нивоу препознат као један од светионика културног живота истичући да јој је посебна част што је добитница вредног признања за допринос очувању и развоју културе.
Непроцењиво богатство које баштини Музеј града Београда огледа се и у бројним легатима које су славни и познати грађани Београда кроз историју поклонили или поверили „свом музеју“ на управљање, а да су посебне музејске збирке посвећене Паји Јовановићу, Иви Андрићу, Јовану Цвијићу и другим великанима овенчаних светском славом, додатно допринеле да Музеј постане један од симбола културне и уметничке сцене наше земље.
Истичући да је сарадња Министарства културе и Музеја града Београда на изузетно високом нивоу, министарка културе је подсетила да је у последње три године, Министарство подржало већи број пројеката и програмских садржаја Музеја.
На свечаности поводом обележавања 120 година Музеја града Београда представљена је и монографија приређена у ту част.

________________________________________________
17.10.2023.

Потписан Споразум о спречавању крађе, тајних ископавања и незаконитог увоза и извоза културних добара између НР Кине и Републике Србије

Делегација Републике Србије која учествује на Трећем форуму за међународну сарадњу „Појас и пут“ у Пекингу, састала се са министром културе и туризма НР Кине.
Том приликом је потписан Споразум о спречавању крађе, тајних ископавања и незаконитог увоза и извоза културних добара, чиме се, по први пут, између Републике Србије и Народне Републике Кине детаљно регулише сарадња на овом пољу заштите културног наслеђа.
Потписивање овог Споразума је основ за развој сарадње у области заштите културног наслеђа на међудржавном нивоу, као и за јачање сарадње у оквиру међународних организација. Споразум ће, између осталог, допринети и бољој имплементацији Унескове Конвенције о мерама за забрану и спречавање недозвољеног увоза, извоза и преноса својине културних добара (1970), чије су потписнице Република Србија и Народна Република Кина.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42