Специфичности буџетских корисника
 

Наука

„Прва реченица коју изговоре научници надомак великог искуства, није „Еурека”, већ „Ово је смешно.“
- Исак Асимов
07.02.2024.

Портал еНаука oбара рекорде

Министарство науке, технолошког развоја и иновација објавило је да дигитални портал еНаука има преко 700.000 научних резултата на једном централизованом месту.
Портал еНаука тренутно је доступан за скоро 20.000 активних истраживача. Овај импресиван број резултата сведочи о њиховом изузетном раду, као и раду НИО уредника широм земље, чији допринос научном пољу постаје свеприсутан и лакше доступан. Научноистраживачке организације такође су имале кључну улогу у постизању овог значајног броја, показујући висок ниво посвећености и сарадње у оквиру система еНаука.
Министарство остаје посвећено пружању континуиране подршке свим истраживачима и научоистраживачким организацијама како бисмо заједно градили напредну, транспарентну, и иновативну научну заједницу.

________________________________________________
05.02.2024.

Обележена двадесетогодишњица француско-српског програма научне сарадње Павле Савић

Приликом обележавања двадесетогодишњице програма билатералне научне француско-српске научне сарадње Павле Савић у амбасади Француске у Београду, истакнуто је да је до сада 173 пројекта прошло кроз овај програм, а уложено је око 350.000 евра.
Циљ програма је пружање подршке двогодишњим истраживачким пројектима, које су успоставили тимови из наше две земље, како би се развила научна и технолошка размена изврсности између истраживачких лабораторија. Захваљујући програму Павле Савић створена су јака партнерства, са сарадњом између тимова која се наставља и након завршетка програма.

________________________________________________
04.01.2024.

Фонд за науку Србије обезбедио 2,2 милиона евра за заједничка истраживања са дијаспором

Фонд за науку Србије отворио је нови програм „Дијаспора 2023“ који ће са буџетом од 2,2 милиона евра подржати заједничке пројекте научника са српском научном дијаспором широм света.
Јавни позив за пријаву научноистраживачких пројеката биће отворен до 28. марта 2024. године.
Програм „Дијаспора 2023“ је други од три стратешка програма Фонда за науку који имају за циљ развој сарадње са дијаспором. У оквиру првог програма сарадње српске науке са дијаспором, српски научници реализују пројекте у сарадњи са 87 научних институција из 22 земље света.
Максималан буџет по пројекту износи 200.000 евра, док је трајање пројеката до две године.
Буџет Програма подршке сарадњи са српском научном дијаспором – Заједнички истраживачки пројекти (Дијаспора 2023), обезбеђен је кроз Пројекат САИГЕ, партнерски пројекат Србије, Европске уније и Светске банке.

________________________________________________
27.12.2023.

Додељена национална признања “За жене у науци” за 2023. годину

На свечаној церемонији одржаној поводом 25 година програма Л'Ореал-УНЕСКО ,,За жене у науци", најталентованије младе научнице награђене су и подстицајем у вредности од по 5 хиљада евра намењеним за реализацију њихових значајних научних истраживања из области биологије, физичке хемије и геонауке.
Циљ програма „За жене у науци“ је да широм света, а тако и у нашој земљи, подржи изванредне жене истраживаче које својом посвећеношћу, достигнућима и визијом доприносе напретку науке и друштва. Национална признања „За жене у науци“ представљају вид подршке њиховом даљем професионалном усавршавању и подстицај да наставе да се баве науком у Србији.
Наредни, четрнаести циклус програма Националних признања „За жене у науци“ почиње 1. јануара 2024. Конкурс је намењен младим научницама у Србији, до 35 година живота, које су уписале или завршиле докторске или постдокторске студије у области природних наука.

________________________________________________
22.12.2023.

Објављена прелиминарна листа изврсних научника

У Министарству науке, технолошког развоја и иновација одржан је састанак са председницима Матичних научних одбора и Комисије за стицање научних звања на коме су представљени резултати рангирања истраживача у научним звањима.
Представљена је листа на којој је приказано 20% изврсних истраживача разврстаних према научним звањима и четири области за рангирање, као и начин на који се дошло до бодова по листама за рангирање (по две листе у природно-математичким и медицинским наукама, техничко-технолошким и биотехничким наукама и друштвеним наукама, заснованим на резултатима и на цитираности и три листе у хуманистичким наукама).
Председници матичних одбора су похвалили систем еНауке који представља први пут уређен систем научних референци које се сада преузимају из светских и домаћих база података, као и из репозиторијума научноистраживачких организација, као алат који ће бити користан за будуће праћење референци, трендова у објављивању резултата и унапређење будућих критеријума за рангирање.
Листу изврсних истраживача можете погледати овде.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42