Специфичности буџетских корисника
 

Државни органи и организацијe

„Када кажемо да се с нечим слажемо у принципу, то онда значи да нам не пада на памет да ту идеју спроведемо у пракси”
- Бизмарк
26.09.2023.

Почела са радом Мрежа школа

Првим састанком новоосноване Мреже школа – заједничког тела за унапређење сарадње институција у чијем су делокругу послови изградње капацитета и стручног усавршавања у државним и другим органима, који је одржан 22. септембра у Министарству државне управе и локалне самоуправе, означен је почетак њеног рада.
У складу са циљевима Реформе јавне управе до 2030. године, Мрежа школа има задатак да успостави везу институција у различитим системима стручног усавршавања, како би се дефинисали планови и спровели интерресорни програми обука у мултисекторским темама за раличите категорије запослених у државним и другим органима.
На састанку су разматране активности које је потребно реализовати у наредном периоду са циљем доношења Програма рада Мреже школа за 2024. годину, до краја ове године.

________________________________________________
13.09.2023.

Министарство најавило скори завршетак Радне верзије текста Уредбе о јединственом управном месту

У Београду је одржана завршна конференција „Унапређење ефикасности и квалитета услуга на локалном нивоу – искуства и изазови у успостављању јединствених управних места“. Овај пројекат је помогао да једанаест градовa и општинa ојача капацитете и побољша квалитет услуга које се пружају грађанима и привреди.
На конференцији је истакнуто да Министарство ради на коначном комплетирању нормативног оквира у овој области и да је формирало Радну групу која припрема Радну верзију текста Уредбе о јединственом управном месту, чији ће текст ускоро бити завршен.
Министарство је уложило укупно 345 милиона динара буџетских средстава у успостављање јединствених управних места. За четири године отворено је 40 ЈУМ-ова, док се до краја године очекује још 15 нових.

________________________________________________
01.09.2023.

Влада Србије усвојила измене Уредбе о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама

Влада РС усвојила је Измене Уредбе о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама.
Изменама се предлаже увећање коефицијента утврђених за обрачун и исплату плата запослених у основним и средњим школама, предшколским установама, као и запосленима у ученичком и студентском стандарду, чија је обрачуната основна плата нижа од износа минималне зараде утврђене за територију Републике Србије. Увећање коефицијенaта за обрачун и исплату плата за поједина радна места предлаже се како би се заједно са ефектима планираног повећања основице од 5,5% за запослене у просвети, у складу са прописима о буџету, обезбедило повећање плата ових запослених изнад износа минималне зараде.
Овим изменама Уредбе предлаже се и промена основа за увећање коефицијента за део запослених у стручним службама Републичког фонда за здравствено осигурање, имајући у виду промене у надлежностима Републичког фонда за здравствено осигурање.

________________________________________________
24.07.2023.

Реформом јавне управе до „Управе по мери свих нас“

Министарство државне управе и локалне самоуправе, као национални координатор реформе јавне управе у Србији, обележава шест година од покретања првог софтвера за размену података и електронских докумената између органа управе.
Систем који је почео као е-ЗУП, данас у свом ширем опсегу представља Сервисну магистралу органа (СМО).
Сервисна магистрала органа је „електронски поштар“ који већ шест година ефикасно шаље документе између органа јавне управе.
Захваљујући спроведеној реформи јавне управе грађани су од органа јавне управе примили три милиона електронских решења, односно аката у своје еСандуче.
Такође, услугом „Плати“ на Порталу еУправa, грађани десет милиона пута нису морали да иду у банку или пошту да плате таксе за услуге МУП-а или порез на промет возила. Све то обавили су онлајн платним картицама, односно електронским или мобилним банкарством. Услуга „Плати‟ део је система еПлаћање+ преко ког се могу платити и друге административне таксе.
Један од примера успешно спроведене реформе јесте и поступак уписа деце у основну школу. Захваљујући информационом систему еУпис, данас родитељи приликом уписа деце у основну школу не достављају ниједан документ у папирном облику. Школа по службеној дужности, електронским путем, прибавља све преко СМО.
Такође, приликом промета некретнина сва документација се прибавља електронским путем.
Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије у сарадњи са свим органима управе, а уз подршку Европске уније, наставиће да ради на реформи јавне управе.

________________________________________________
07.07.2023.

Позив за подношење пријава за осми циклус Међународне награде UNESCO-а Екваторијалне Гвинеје за истраживања у биомедицинским наукама

Ова награда се додељује за научне пројекте и активности појединаца, институција и невладиних организација које унапређују истраживања у области биомедицинских наука.
Жири ће изабрати до три лауреата, који ће поделити суму од 350.000 америчких долара, како би подржали и унапредили њихов даљи истраживачки рад.
Рок за достављање пријава је 31. октобар 2023. године.
Детаљније прочитајте овде.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42