Специфичности буџетских корисника
 

Локална самоуправа

„Где недостаје људи, треба да сами будемо људи.”
- немачка
12.01.2023.

Сарадњом МДУЛС-А и ЕИБ-а значајно унапређена локална инфраструктура

Министарство државне управе и локалне самоуправе и Канцеларија Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за Западни Балкан размотрили су резултате досадашње и могућностима за даљу сарадњу на заједничком пројекту „Партнерство за локални развој“.
Истакнуто је да је кроз инвестирање у изградњу и реконструкцију објеката јавне намене, пијаца и система јавне расвете значајно унапређена локална инфраструктура, те да су реализовани веома корисни пројекти за градове и општине.
Разматране су и могућности за продужење постојећег кредитног аранжмана ради реализације преосталих пројеката у пет јединица локалне самоуправе, као и потенцијални наставак сарадње кроз нови кредитни аранжман, уз сагласност Министарства финансија, а који би укључио већи број градова и општина.

________________________________________________
08.12.2022.

Међуопштинском сарадњом до унапређења развоја система локалне самоуправе

На јубиларној 50. скупштини Сталне конференције градова и општина истакнуто је да је међуопштинска сарадња од великог је значаја за унапређење развоја система локалне самоуправе, пре свега кроз заједничко ефикасније, економичније и сврсисходније обављање послова из надлежности јединица локалне самоуправе.
Основа за успостављање оваквог типа сарадње проистиче из значајних разлика у капацитетима јединица локалне самоуправе, док се удруживањем градова и општина отвара могућност за спровођење процеса децентрализације.

________________________________________________
25.11.2022.

Интензивирање сарадње МДУЛС-а И ОЕБС-а од великог значаја за спровођење РЈУ у Србији

Министарство државне управе и локалне самоуправе и Мисија ОЕБС-а у Србији постигли су договор о интензивирању досадашње успешне сарадње у циљу даљег спровођења реформе јавне управе у Србији.
Међу приоритетима МДУЛС-а у овом мандату биће непосредна економска и финансијска помоћ градовима и општинама у реализацији локалних пројеката, који имају за циљ квалитетнији живот грађана, са посебним акцентом на недовољно развијене јединице локалне самоуправе. Један од основних циљева биће и јачање капацитета општина и градова у којима живе припадници националних мањина.
ОЕБС ће наставити да пружа подршку Министарству у имплементацији Стратегије реформе јавне управе, јер Мисија има експертизу и капацитете за помоћ у изради законодавства, као и обука за државне службенике.
Један од задатака МДУЛС-а је да, у оквиру својих надлежности, уложи додатне напоре да подстакне јединице локалне самоуправе, које нису усвојиле етички кодекс функционера, да то у наредном периоду учине, са циљем да сви функционери на локалу преузму моралну обавезу да поштују начела у обављању функције која им је поверена.

________________________________________________
24.11.2022.

Укупно 257 милиона динара из буџета МДУЛС до сада уложено у успостављање 42 ЈУМ-а у Србији

Споразум о сарадњи са 11 јединица локалне самоуправе потписан је у склопу активности „Унапређење квалитета и ефикасности у пружању услуга на локалном нивоу“.
Готово све што се ради у оквиру реформе јавне управе, нарочито у области поједностављења компликованих поступака и процедура, професионалног усавршавања службеника, дигитализације и увођења иновативних алата, усмерено је ка томе да грађани буду задовољни услугама јавне управе.
МДУЛС је пре четири године започело са пружањем подршке успостављању јединствених управних места. До сада је уложено укупно 257 милиона динара буџетских средстава д у успостављање 42 јединствена управна места у Србији. У Предлогу буџета Министарства за 2023. годину издвојено је 88 милиона динара за реализацију овог пројекта у наредном периоду.
јединице локалне самоуправе позване су да конкуришу за финансијска средства у моменту када Министарство буде објавило јавни позив.

________________________________________________
12.10.2022.

Објављен Јавни позив за подношење предлога пројеката за успостављање и унапређење међуопштинске сарадње

Обуку „Наставници као носиоци квалитетног образовања за сву децу“, чији је циљ унапређивање компетенција наставника за инклузивно образовање и примену савремених принципа инклузивне педагогије, тренутно похађа 4037 запослених из 200 школа из целе Србије које су укључене у пројекат.
До сада је обуку успешно завршило 3414 учесника.
Ова онлајн обука реализује се у оквиру пројекта „Унапређени равноправни приступ и завршавање предуниверзитетског образовања за децу којој је потребна додатна образовна подршка – Учимо сви заједно”. У наредном периоду ова обука ће се наставити кроз још два модула, чиме ће до краја пројекта остварити укупно 64 акредитована бода стручног усавршавања.
Обука је акредитована као програм обуке од јавног интереса и налази се на порталу Завода за унапређивање образовања и васпитања.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42