СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
Специфичности буџетских корисника
 

Здравство

„Наказно тело не унаказује дух, али лепота душе краси тело.”
- Сенека
22.03.2019.

Спровођење Закона о трансплантацији испод очекивања

Иако је нови Закон о трансплантацији, који се усвојен пре осам месеци, требало је да обезбеди већи број донора и пресађених органа, од почетка године у Србији је било само четири кадаверична донора.
У Министарству здравља наглашавају да су већ покренули анализу и да ће ускоро предузети конкретније кораке како би се повећао број трансплантација, а Србија приближила равноправном чланству у организацији „Евротрансплант” која пружа услуге центрима за трансплантацију, лабораторијама и донорским болницама у осам земаља, са више од 135 милиона људи.
Међу главним разлозима због којих у нашој земљи није дошло до већег броја трансплантација истичу се недовољна координација између болница где се обављају ове операције, слаба дијагностика мождане смрти, неадекватна финансијска стимулација медицинара који су укључени у процес трансплантације, али и недовољна информисаност о Закону о пресађивању органа.

________________________________________________
21.03.2019.

Облежен Национални дан борбе против рака дојке

Поводом Националног дана борбе против рака дојке изнета је поражавајућа статистика по којој у Србији годишње оболи 4.000 жена од којих 1.600 не преживи.
Подаци недвосмислено показују да је рак дојке најчешћи узрок смрти жена у Србији са тенденцијом пораста.
Ова болест излечива је у 90 одсто случајева ако се на време открије, због чега је истакнута потреба подизања свести жена о важности превенције, одласцима на редовне прегледе, и значају здравијег начина живота.

________________________________________________
14.03.2019.

Законом дефинисати критеријуме за отварање апотека

Представници више од 1.500 здравствених установа, апотека у приватном и државном власништву и апотека приватних пракси окупљених у неколико удружења уз подршку Фармацеутског факултета и Савез апотекарских удружења Србије апеловали су на Владу и Скупштину Србије да приликом усвајања новог закона о апотекарској делатности уврсте и изостављену одредбу о демографско-географским критеријумима за отварање апотека.
Циљ ове иницијативе је да се ограничи насумично отварање апотека уз помоћ демографско-географских критеријума и на тај начин успостави Мрежа апотека како би се сачувала одрживост и квалитет рада апотека које послују у строго регулисаним условима, као што су од државе прописане цене лекова и марже.

________________________________________________
13.03.2019.

Превентивни прегледи слуха до краја марта у здравственим установама широм Србије

Министарство здравља наставља са спровођењем мера и активности које за циљ имају превенцију здравља као основе за очување и унапређење здравља популације. У складу са тим, до краја марта месеца сви грађани ће бити у прилици да без упута, само уз картицу здравственог осигурања, провере слух код лекара специјалисте за ОРЛ у више од 80 здравствених установа широм Србије. Министарство здравља је услед великог интересовања грађана проширило ову акцију на целу Србију.
Списак здравствених установа у којима ће се обављати превентивни прегледи слуха у марту 2019. године можете видети овде.

________________________________________________
08.03.2019.

Здравствени туризам Србије на сајму у Берлину

Пројекат "Здравствени туризам Србије" представљен је на највећем међународном сајму туризма ИТБ 2019 који се у периоду од 6. до 10. марта одржава у Берлину.
На штанду Туристичке организације Србије представљене су стоматолошке ординације и клинике за пластичну и реконструктивну хирургију које су сертификоване у оквиру поменутог пројекта, које пружају здравствене услуге у складу са највишим светским стандардима по приступачним ценама, а за које влада велико интересовање међународних тур оператера као и посетилаца сајма.
Министарство је упутило позив свим здравственим установама, које су испуниле услове према постојећем Закону о здравственој заштити приликом регистрације (болнице, поликлинике,ординације и друге) да се прикључе промоцији здравственог туризма у Србији.
Позив се односи на установе које су регистроване у Агенцији за привредне регистре или у Трговинском суду, а обављају делатности из области стоматологије и пластичне и реконструктивне хирургије.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42