СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
Специфичности буџетских корисника
 

Култура

„Кад оцењујем неко уметничко дело, однесем га и ставим поред нечега што је Бог створио, поред дрвета или цвета. Ако је у питању несклад, значи да то није уметност.”
- Марк Шагал

Уредба о начину вођења електронске евиденције емитовања и реемитовања ауторских дела

17. 10. 2014.

Закон о ауторским и сродним правима (Сл. гл. РС, бр. 104/09 ... и 119/12) предвидео је да ће Влада својим прописом да уреди начин вођења електронске евиденције емитовања и реемитовања ауторских дела. Ову обавезу Влада је извршила 9. октобра 2014. године доношењем Уредбе о начину вођења електронске евиденције емитовања и реемитовања ауторских дела.
» детаљније «

________________________________________________

Дефинисање развојног плана у култури

15. 10. 2014.

Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Иван Тасовац изјавио је да су поштовање наслеђа и уважавање културне разноликости кључни елементи у процесу стварања стабилног друштва. Тасовац, који је са сталним координатором Уједињених нација (УН) Иреном Војацковом Солорано отворио радионицу „World Caffee“ у оквиру националних консултација „Србија какву желим“, истакао је да је њихов циљ да допринесу дефинисању развојне агенде за период након 2015. године.
» детаљније «

________________________________________________

Правилник о начину, критеријумима и мерилима за избор програма и пројеката у култури који се финансирају и суфинансирају из буџета аутономне покрајине Војводине

10. 10. 2014.

Полазећи од Закона о култури („Сл. гл. РС“. бр. 72/09) и у циљу стварања нормативних предуслова за финансирање и суфинансирање програма и пројеката у култури средствима из Буџета АП Војводине, покрајински секретар за културу и јавно информисање донео је 2. октобра 2014. године ПРАВИЛНИК О НАЧИНУ, КРИТЕРИЈУМИМА И МЕРИЛИМА ЗА ИЗБОР ПРОГРАМА И ПРОЈЕКАТА У КУЛТУРИ КОЈИ СЕ ФИНАНСИРАЈУ И СУФИНАНСИРАЈУ ИЗ БУЏЕТА АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ ВОЈВОДИНЕ.
» детаљније «

________________________________________________

Републичка радиодифузна агенција променила име

13. 08. 2014.

Републичка радиодифузна агенција (РРА) променила је, у складу са Законом о електронским медијима, назив у Регулаторно тело за електронске медије. Како је наведено, Регулаторно тело за електронске медије је самостална независна регулаторна организација са својством правног лица, која обавља јавна овлашћења, између осталог, и у циљу делотворног спровођења утврђене политике у области пружања медијских услуга у Србији.
» детаљније «

________________________________________________

Скупштина Србије усвојила законе из области привреде и сет медијских закона

04. 08. 2014.

Скупштина Србије усвојила је на седници 2. августа Закон о приватизацији, Измене Закона о стечају и Измене Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре (АПР), као и законе о јавном информисању и медијима, о електронским медијима и о јавним медијским сервисима.
» детаљније «

________________________________________________

Наставак скупштинске седнице- амaндмaни нa сeт мeдиjских зaкoнa

01. 08. 2014.

Пoслaници Скупштинe Србиje пoчeћe дaнaс рaспрaву o 217 aмaндмaнa нa сeт мeдиjских зaкoнa. To су aмaндмaни кojи су улoжeни нa три прeдлoжeнa зaкoнa - o jaвнoм инфoрмисaњу, o eлeктрoнским мeдиjимa и o jaвним мeдиjским сeрвисимa.

Рeсoрни скупштински oдбoр нoћaс je прeтрeсao свe aмaндмнe, a Влaдa je прихвaтилa 22 aмaндмaнa, дoк je Oдбoр нa сeдници прeдлoжиo jeдaн aмaндмaн нa прeдлoг зaкoнa o eлeктрoнским мeдиjимa, пa су усвojeнa укупнo 23 aмaндмaнa нa тaj сeт мeдиjских зaкoнa.

________________________________________________

Влада Србије усвојила предлоге три медијска закона

28. 07. 2014.

Влада Србије усвојила је предлоге три медијска закона : Предлог закона о јавном информисању и медијима, Предлог закона о електронским медијима и Предлог закона о јавним медијским сервисима и упутила их Скупштини на расправу по хитном поступку.

________________________________________________

Данас скрининг о медиjима

02. 07. 2014.

У Бриселу ће данас бити одржана завршна рунда скрининга о поглављу 10 преговарачког процеса о приступању Србиjе Eвропскоj униjи, коjе се односи на медиjе и информатичко друштво. Подсећамо, скрининг у контексту преговарачког процеса, jесте утврђивање усклађености домаћег законодавства са европским стандардима и ради се за свако од укупно 35 поглавља преговарачког процеса.

________________________________________________

Eврoпa нoстрa o стaњу спoмeникa културe у Србиjи

04. 06. 2014.

Гoст скупштинскoг Oдбoрa зa културу и инфoрмисaњe нeдaвнo je билa Снeшкa Квaдвлих Mихajлoвић, гeнeрaлни сeкрeтaр Eврoпe нoстрa, кojу чини 250 нeвлaдиних oргaнизaциja пoсвeћeних културнoj бaштини, a чиjи je прeдсeдник чувeни oпeрски пeвaч, Плaсидo Дoмингo. Нa сaстaнку je билo рeчи o рaду oвe oргaнизaциje и њeнoj мисиjи у Србиjи, тj. жeљи дa сe, нaкoн нeдaвних пoплaвa, мoбилишe мeђунaрoднa пoмoћ. Гoспoђa Квaдвлих Mихajлoвић истaклa je дa знaчaj бaштинe кao стрaтeшкoг рeсурсa зa oдрживи рaзвoj Eврoпe прeпoзнajу и нajвишe инстaнцe: Сaвeт министaрa EУ, кao и Пaрлaмeнтaрнa скупштинa Сaвeтa Eврoпe, кoja je нeдaвнo усвojилa вaжaн извeштaj o угрoжeнoj бaштини стaрoг кoнтинeнтa.

________________________________________________

Прослава 65 година рада Југословенске кинотеке

04. 06. 2014.

Поводом шест и по деценија свога постојања, Југословенска кинотека припремила је програме о Првом светском рату, будући да је, по позиву ЕУ, један од 20 светских архива који учествују у пројекту о овом историјском догађају. 6. јуна, свечаном академијом и доделом „Златних печата” – глумици Мири Бањац и редитељу Миши Радивојевићу, и „Златних плакета”, као и отварањем 16. Фестивала нитратног филма, јубилеј ће бити свечано обележен. У сусрету са новинарима, директор Кинотеке, Радослав Зеленовић, најавио је изградњу новог депоа у Архиву у Кошутњаку – за идућу годину.

________________________________________________

Нoћ музeja 7. jунa

30. 05. 2014.

Oвoгoдишњa нaциoнaлнa Нoћ музeja бићe oдржaнa 7. jунa, нaкoн штo je oдлoжeнa збoг пoплaвa кoje су зaдeсилe Србиjу. Првoбитни дaтум, 17. мaj, искoришћeн je зa прикупљaњe пoмoћи угрoжeнимa. Кaртe купљeнe зa 17. мaj, вaжићe и зa нoви дaтум Нoћи музeja.

________________________________________________

Место културе у средишту свих планова за одрживи развој

07. 05. 2014.

Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Иван Тасовац оценио је у Уједињеним нацијама (УН) да глобализација отвара могућности за нове видове комуникације, сарадње и размене, али да она са собом носи и опасност од изједначавања, брисања разлика и потискивања свега оног што нас чини самосталним, посебним и другачијим.
» детаљније «

________________________________________________

Крсна слава, Ђурђевданска молитва и коло на листи Унеска

06. 05. 2014.

На репрезентативној листи УНЕСКО-а нематеријалне културне баштине, у друштву танга и фламенка, наћи ће се и крсна слава, Ђурђевданска молитва и коло. Национална листа Србије садржи 21 номинацију, а коло – као предлог Центра за истраживање и очување традиционалних игара Србије, треба да буде уврштено до краја 2015. године, саопштило је Министарство културе.

________________________________________________

За откуп књига за јавне библиотеке 120 милиона динара

07. 04. 2014.

Председник Комисије за откуп књига за јавне библиотеке у Србији Александра Вранеш саопштила је данас да је Министарство културе и информисања за откуп књига за ову годину определило 120 милиона динара, што је за 30 милиона више него претходне године.
» детаљније «

________________________________________________

До краjа jуна могући медиjски закони у парламенту

27. 03. 2014.

Државна секретарка у Mинистарству културе и информисања Гордана Предић очекуjе да би медиjски закони могли да се нађу пред Скупштином Србиjе до краjа jуна.
» детаљније «

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42