Специфичности буџетских корисника
 

Наука

„Прва реченица коју изговоре научници надомак великог искуства, није „Еурека”, већ „Ово је смешно.“
- Исак Асимов
11.12.2023.

ЦЕРН од данас корисник Државног дата центра у Крагујевцу

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић и шеф Одељења за информационе технологије Европскe организацијe за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) Енрика Поркари потписали су данас Меморандум о разумевању о сарадњи у увођењу и експлоатацији Глобалне LHC рачунарске мреже у Државном дата центру у Крагујевцу.
Потписивањем овог Меморандума Србија постаје део Глобалне рачунарске мреже ЦЕРН-а, односно у Државном дата центру у Крагујевцу ће бити успостављено чвориште намењено за чување, обрађивање и анализу научних података са Великог хадронског сударача (LHC - Large Hadron Collider) у ЦЕРН-у, рекао је Јовановић.
Он је објаснио да на овај начин Србија постаје једна од седам земаља у Европи и 10. земља на свету које су део Глобалне LHC рачунарске мреже, где се обрађују примарни подаци са физичких експеримената у ЦЕРН-у и где се подаци даље чине доступним светској научној заједници.
Према његовим речима, то је уједно и прилика да се у оквиру научне заједнице у Србији развију и профилишу стручњаци који ће радити са подацима нуклеарних истраживања и имати могућност да сарађују са око 5.500 научника из 240 института из 54 земље широм света.
Министар је подсетио на то да Државни дата центар у Крагујевцу поседује сертификат, према стандарду ЕN50600 за испуњавање највишег нивоа поузданости, сигурности и ефикасности чувања опреме и података – сертификат за класу 4.
Након што су донели одлуку да у Крагујевцу своју опрему и податке на комерцијалној основи чувају највећи светски ИТ гиганти попут Oracle, IBM и Хуавеи, од данас и ЦЕРН постаје корисник Државног дата центра - својеврсне иконе дигитализације у Србији, истакао је Јовановић.
Беговић је оценила да је ово сјајан дан за Србију и за научнике у њој, пошто наша држава постаје једна од малобројних земаља која ће чувати и обрађивати податке из светских експеримената на којима учествују хиљаде најбољих светских научника.

________________________________________________
08.12.2023.

Представљен Портал отворене истраживачке инфраструктуре

Државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација Владе Републике Србије Мирослав Трајановић, представио је данас у Научно-технолошком парку (НТП) Нови Сад Портал отворене истраживачке инфраструктуре, заједно са директорком Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП) Маријом Гњатовић.
Трајановић је том приликом истакао да је циљ науке не само стварање научних радова, већ и претварање научних решења у иновативне процесе у чему ће овај портал бити од велике помоћи.
Уколико млади стартап има потребе за одређеном специфичном опремом, може је пронаћи на порталу, прегледати доступне услуге, услове под којима је може добити, и договорити датум и услове за пружање услуге директно преко портала, рекао је Трајановић.
Циљ успостављања Портала отворене истраживачке инфраструктуре је повећање видљивости и доступности опреме и услуга у области науке, те максимално искоришћење опреме и њен комерцијални ангажман, како за потребе државног, тако и приватног сектора.
Кроз стварање Портала отворене истраживачке инфраструктуре, формира се онлајн база података о врсти и стању опреме унутар научно-истраживачких организација.
Ово омогућава институцијама да презентују своју постојећу истраживачку инфраструктуру и пружене услуге, док државне и приватне организације путем портала могу пронаћи услуге засноване на истраживачкој инфраструктури и информисати се о условима добијања тих услуга.

________________________________________________
04.12.2023.

Промовисане могућности у науци и иновацијама

Министарство науке, технолошког развоја и иновација Владе Републике Србије саопштило је да је настављен национални пројекат „Србија, земља науке, земља иновација”, који је ово министарство покренуло у градовима широм Србије, са циљем подизања свести јавности о значају унапређења и улагања у науку, технолошки развој и иновације.
Министарка је тим поводом учествовала на петом по реду Дану науке и иновација у Бизнис инкубатору у Крушевцу, где је потписала Меморандум о разумевању између Министарства науке, технолошког развоја и иновација, Канцеларије за дуално образовање и Националног оквира квалификација, Машинског факултета Универзитета у Нишу и Научно-технолошког парка Ниш.
Она је објаснила да је један од циљева Министарства управо повезивање науке и привреде, али и пружање подршке стартап компанијама, као и свим компанијама које своје пословање заснивају на иновативности.
Према њеним речима, држава је много уложила у инфраструктуру, научно-технолошке паркове, мејкерс лабове у средњим школама, основани су и први иновациони инкубатори на факултетима и институтима, који треба да подрже иновације и да људима који имају идеје објасне шта са њима да раде.
Такође, како је додала, имамо и 23 регионална стартап центра, које смо ове године кроз нови програм умрежили са научно-технолошким парковима.
Обезбедили смо им средства, финансијску и менторску подршку јер желимо да дођемо до сваког иноватора у Србији, независно од тога где живи, нагласила је министарка.

________________________________________________
15.11.2023.

Завршетак Центра изврсности у Крагујевцу у априлу или мају 2024. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да ће Центар изврсности у Крагујевцу, који се простире на 11.500 квадратних метара и у чију je изградњу уложено 18 милиона евра, почети са радом у априлу или мају следеће године.
Веровали смо у то да је тај пројекат изузетно важан за даљи развој иновација у Србији и у Крагујевцу, као и да га је Универзитет у Крагујевцу са својим професорима и читавим наставним кадром и студентима заслужио, поручила је премијерка.
Према њеним речима, у Центру изврсности ће привремено бити смештен и Научно-технолошки парк, чиме Крагујевац постаје пети град у Србији који добија научно-технолошки парк, али само привремено.
Наиме, како је објаснила, Крагујевцу је потребан много већи научно-технолошки парк од оног у оквиру Центра изврсности, који има само 500 квадратних метара, што значи да већ од првог квартала следеће године крећемо у изградњу иновационог дистрикта поред Државног дата центра, комплетно финансираног из буџета Србије.
Такође, како је истакла, воде се разговори и са „Mind group” о отварању још једног научно-технолошког парка, али и са представницима ЦЕРН-а о томе да у Државном дата центру у Крагујевцу буде суперкомпјутер за обраду великих података за ЦЕРН у Женеви, чиме би Србија била само једна од шест земаља које то имају.
У нову научну установу први ће се уселити истраживачи са Факултета медицинских наука, Факултета инжењерских наука и Института за информационе технологије Универзитета у Крагујевцу.

________________________________________________
31.10.2023.

Србија добија Палату науке

На Електротехничком факултету у Београду представљена је Задужбина Миодрага Костића која ће отворити први центар за истраживање и популаризацију науке у Србији – Палату науке.o: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ
Први центар ове врсте у нашој земљи биће и највећи у ширем региону, са простором од 5.500 квадратних метара. У овом центру одвијаће се научно-истраживачке активности и померати границе у области електротехнике, рачунарства и софтверског инжењерства. Такође, у овом простору биће смештени едукативни и интерактивни експонати и садржаји намењени популаризацији науке најширој јавности.
На скупу је свечано представљена успостављена сарадња са Електротехничким факултетом Универзитета у Београду, чији ће професори водити 19 истраживачких центара у Палати науке.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42