СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
Специфичности буџетских корисника
 

Правосуђе

„Предузети нови корак, изговорити нову реч – то је оно чега се људи највише плаше”
- Фјодор Достојевски

Избор чланова Агенције за борбу против корупције на конкурсу

01. 03. 2019.

Нови чланови Агенције за борбу против корупције бираће се убудуће на конкурсу. Како нови Нацрт закона о спречавању корупције предвиђа они ће се бирати на основу теста, чиме се доприноси професионализацији и апсолутној демократској процедури избора.
Према Нацрту поменутог закона чланове одбора Агенције за борбу против корупције више неће предлагати Административни одбор Народне скупштине, председник Републике, Влада Србије, Врховни касациони суд, Државна ревизорска институција, Заштитник грађана, Повереник за информације од јавног значаја, Социјално-економски савет, Адвокатска комора Србије и удружења новинара.

________________________________________________

Одржан први округли сто поводом јавне расправе о Закону о спречавању корупције

25. 02. 2019.

Поводом јавне расправе о новом Закону о спречавању корупције одржан је први округли сто у Београду.
Новине се састоје да у томе да свако ко претендује да убудуће постане члан одбора или директор агенције прво мора да положи тест који садржи три дела, и то: први део– знање о агенцији, о надлежности, превенцији корупције и борби против корупције, други део- тест интегритета и трећи део – програм, све у циљу смањења могућности политичког утицаја. Нацртом закона je, између осталог, предвиђено и да директор Агенције добије већа овлашћења.
Првом округлом столу присуствовали су представници министарстава правде, рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, финансија, унутрашњих послова, Пореске управе, Републичког јавног тужилаштва, представници Апелационих и прекршајних судова, Удружења судова и тужилаца, те представници амбасаде САД, ОЕБС-а.

________________________________________________

Округли сто поводом јавне расправе о Нацрту закона о спречавању корупције

22. 02. 2019.

Округли сто поводом јавне расправе о Нацрту закона о спречавању корупције одржава се данас у Палати Србија.
Основни циљеви доношења Закона о спречавању корупције јесу заштита јавног интереса, смањење ризика од настанка корупције и јачање интегритета и одговорности органа јавне власти и јавних функционера. Нацртом Закона прецизније се уређују појмови органа јавне власти, јавног функционера и јавне функције.

________________________________________________

Почео да ради Кол – центар Адвокатске коморе Србије

20. 02. 2019.

Кол центар Адвокатске коморе Србије за додељивање бранилаца по службеној дужности почео је са радом. Систем ће по аутоматизму бирати првог наредног адвоката који се налази на списку, што, за разлику од досадашњег начина додељивања адвоката, неће остављати простор за злоупотребе и корупцију.

________________________________________________

Србија извршила 90% пресуда Европског суда за људска права

19. 02. 2019.

Представници Европског суда за људска права констовали су на састанку са министарком правде да је Србија извршила 90% пресуда тог суда за људска права. Поручили су да би усвајање тзв. Закона о несталим бебама представљао позитиван сигнал Комитету министара СЕ да Србија поштује одлуке суда у Стразбуру. Нела Кубуровић је истакла политичку вољу да се усвоји Предлог „Закона о несталим бебама”, који се већ налази у скупштинској процедури, а пред посланицима ће се наћи током првог редовног заседања. Влада Србије је Предлог овог закона упутила Скупштини 8. марта 2018, али он још није усвојен.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42