Специфичности буџетских корисника
 

Државни органи и организацијe

„Када кажемо да се с нечим слажемо у принципу, то онда значи да нам не пада на памет да ту идеју спроведемо у пракси”
- Бизмарк
21.06.2023.

Нова могућност повезивања привреде и електронске управе

Министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије Михаило Јовановић присуствовао је данас представљању нове услуге Банке Интеза, која путем својих апликација за мобилно и електронско банкарство омогућава једноставно повезивање са еУправом и доступност свих услуга јавне управе, без одласка на шалтере.
Представљању су присуствовали и заменик директора Канцеларије за ИТ и еУправу Зоран Мишић и председник Извршног одбора Banca Intesa Дарко Поповић.
Ова банка је прва банка на тржишту Србије која је у сарадњи са Канцеларијом за ИТ и еУправу омогућила дигитално издавање параметара за активацију мобилне апликације ConsentID која грађанима омогућава да постану еГрађани, односно да приступају порталу еУправа највишим нивоом поузданости, да генеришу квалификовани електронски сертификат у клауду, као и да користе све услуге електронске управе и других државних портала.
То им омогућава једноставније коришћење квалификованог електронског потписа на даљину као замене за својеручни потпис, као и обављање било које од електронских услуга које држава Србија нуди грађанима и привреди.
Захваљујући Националном порталу за електронску идентификацију eid.gov.rs, сада имамо скоро два милиона регистрованих еГрађана који успешно користе на стотине различитих електронских услуга преко портала еУправа и других државних портала, указао је министар и додао да се, у просеку, дневно региструје приближно 1.500 нових еГрађана, што је велики успех.

________________________________________________
12.06.2023.

20 година сарадње МДУЛС и СКГО на реформи система локалне самоуправе

Осма свечана седница Председништва Сталне конференције градова и општина (СКГО) посвећена је обележавању 70 година постојања и рада организације на развоју, заштити и унапређењу положаја локалне самоуправе. На седници је истакнуто да сарадња МДУЛС и СКГО доприноси потпунијем остварењу права грађана на локалном нивоу, односно јачању самосталности јединица локалне самоуправе и постизању постепене децентрализације, кроз координацију и усклађивање интереса на централном и локалном нивоу.
Заједнички циљ је трансформација управе од регулаторне у сервисно оријентисану, која полази од крајњих корисника, јер је локална самоуправа прво место сусрета грађана и привреде са управом.

________________________________________________
31.05.2023.

Ускоро отварање СКИП центра у Нишу

У Нишу ће, на заједничкој церемонији две земље, током лета бити отворен други по реду „Српско-корејски информатичко-приступни центар“ у Републици Србији.
Најсавременију опрему и рачунаре, неопходне за рад овог центра, обезбедила је Република Кореја, која је донацијом подржала и отварање првог СКИП центра са седиштем у Београду.
Подршка Републике Кореје за отварање СКИП центра у Нишу, успостављеног на основу Споразума о сарадњи који су потписали МДУЛС и Град Ниш, добијена је на основу оствареног резултата београдског СКИП-а, отвореног пре нешто више од пет година, а који је три пута био проглашен за најбољи у оквиру светске мреже информатичко-приступних центара. Бесплатне информатичке обуке и програме у београдском СКИП центру успешно је завршило више од 70.000 грађана.

________________________________________________
30.05.2023.

Настављамо са преговорима на унапређењу положаја запослених у државним органима и органима, организацијама и службама у јединицама локалне самоуправе

Министарство државне управе и локалне самоуправе, Синдикат управе Србије и Стална конференција градова и општина (СКГО) потписали су Посебан колективни уговор о изменама и допунама Посебног колективног уговора за запослене у јединицама локалне самоуправе, којим се прецизирају поједине одредбе у погледу права и обавеза запослених у органима, службама и организацијама јединица локалне самоуправе.
Истовремено, потписан је и Споразум о продужетку важења Посебног колективног уговора за запослене у јединицама локалне самоуправе до 31. маја 2026. године, чиме се обезбеђује несметано и континуирано остваривање права предвиђених у колективном уговору за запослене у једницама локалне самоуправе.
Истакнуто је да ће се и у наредном периоду наставити са преговорима на унапређењу положаја запослених у државним органима и органима, организацијама и службама у јединицама локалне самоуправе.

________________________________________________
30.05.2023.

Јавни позив за достављање коментара на Извештај о резултатима имплементације Акционог плана за спровођење иницијативе Партнерство за отворену управу за период од 2020-2022. године

У оквиру процеса праћења учешћа Републике Србије у иницијативи Партнерство за отворену управу, Независни механизам за извештавање објавио је Извештај о резултатима имплементације Акционог плана за спровођење иницијативе Партнерство за отворену управу за период од 2020-2022. године, отпочевши на тај начин процес јавних консултација о овом документу.
Као орган државне управе који координира националне активности у оквиру ове иницијативе, Министарство државне управе и локалне самоуправе позива заинтересовану јавност да достави своје коментаре на припремљени документ најкасније до 9. јуна 2023. године.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42