СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
Специфичности буџетских корисника
 

Социјална заштита

„Не дозволи језику да грми, ако ти снага шапуће.”
- Сенека
07.03.2019.

У апсолутном сиромаштву живи 115.000 деце у Србији

Према подацима Канцеларије Уницефа у Србији 115.000 деце живи у апсолутном сиромаштву, док је додатних 30,2% у ризику да падне испод линије сиромаштва. Само половина деце у Србији похађа предшколско образовање, а када су у питању најсиромашнија деца тај проценат је само 9%, односно 6% када су у питању деца из ромских насеља.
Деца са сметњама у развоју и инвалидитетом, а посебно деца са комплексним или тешким обликом сметњи у развоју у Србији су још увек недовољно укључена у токове друштва.
Истовремено, у Србији је направљен значајан напредак у остварењу одредби Конвенције о правима детета.
Истакнуто је да деца у Србији имају релативно добар приступ услугама, могу да користе интернет и дигиталне технологије, док вероватноћа да ће наставити образовање после завршетка основне школе износи 89 %.

________________________________________________
05.03.2019.

Појачани инспекцијски надзори у установама социјалне заштите

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије најављује покретање акције појачаних ванредних инспекцијских надзора у установама социјалне заштите.
Предвиђено је да се контрола спроводи од марта месеца у области остваривања права корисника, услова и стандарда за пружање услуга домског смештаја и примене стручних процедура у установама социјалне заштите.
Циљ ванредне контроле је да се подигне ниво квалитета услуге у установама социјалне заштите.

________________________________________________
05.03.2019.

Исплата разлике између исплаћених и припадајућих борачко-инвалидских примања

Разлика између исплаћених и припадајућих износа примања из области борачко-инвалидске заштите у 2018. години биће исплаћена до краја марта ове године.
Обрачун примања извршен је на основу званичних статистичких података, а основни параметар за одређивање износа права је просечна месечна нето зарада у Србији (зарада без пореза и доприноса), из месеца који претходи исплати.
Статистичке податке за обрачун права из области борачко-инвалидске заштите за 2018. годину можете погледати у прилогу.

________________________________________________
04.03.2019.

Ревидирана листа професионалних болести у Србији

Према новом Правилнику о утврђивању професионалних болести који је донела Радна група за ревизију листе професионалних болести сада постоји 64 уместо досадашњих 56 болести.
Поред овога, допуњени су поједини постојећи описи послова и радних места на којима се појављује професионална болест, као и услови за признавање болести као професионалне.
На ревидирану листу професионалних болести додате су следеће болести: тровање талијумом, тровање платином или њеним једињењима и тровање осмијумом, оштећење слуха изазвано буком, обољења изазвана вибрацијама које се преносе на руке и вибрацијама које се преносе на цело тело, тетанус и обољења проузрокована директним контактом са другим биолошким агенсима на раду, пнеумокониозе узроковане нефиброзогеном прашином/влакнима; бисиноза плућа, канабиоза, багасоза, бронхијална астма и обољење горњих дисајних путева.

________________________________________________
01.03.2019.

Ступио на снагу Споразум Србије и Руске Федерације

Споразум о социјалној сигурности између Србије и Руске Федерације ступио је на снагу 1. марта 2019. године. Грађани Србије који су део радног века провели на пословима у Русији од 1. марта 2019. могу да аплицирају да им се уважи радни стаж и на тај начин остваре право на пензију.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42