СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
Специфичности буџетских корисника
 

Социјална заштита

„Не дозволи језику да грми, ако ти снага шапуће.”
- Сенека

Исплата разлике између исплаћених и припадајућих борачко-инвалидских примања

05. 03. 2019.

Разлика између исплаћених и припадајућих износа примања из области борачко-инвалидске заштите у 2018. години биће исплаћена до краја марта ове године.
Обрачун примања извршен је на основу званичних статистичких података, а основни параметар за одређивање износа права је просечна месечна нето зарада у Србији (зарада без пореза и доприноса), из месеца који претходи исплати.
Статистичке податке за обрачун права из области борачко-инвалидске заштите за 2018. годину можете погледати у прилогу.

________________________________________________

Ревидирана листа професионалних болести у Србији

04. 03. 2019.

Према новом Правилнику о утврђивању професионалних болести који је донела Радна група за ревизију листе професионалних болести сада постоји 64 уместо досадашњих 56 болести.
Поред овога, допуњени су поједини постојећи описи послова и радних места на којима се појављује професионална болест, као и услови за признавање болести као професионалне.
На ревидирану листу професионалних болести додате су следеће болести: тровање талијумом, тровање платином или њеним једињењима и тровање осмијумом, оштећење слуха изазвано буком, обољења изазвана вибрацијама које се преносе на руке и вибрацијама које се преносе на цело тело, тетанус и обољења проузрокована директним контактом са другим биолошким агенсима на раду, пнеумокониозе узроковане нефиброзогеном прашином/влакнима; бисиноза плућа, канабиоза, багасоза, бронхијална астма и обољење горњих дисајних путева.

________________________________________________

Ступио на снагу Споразум Србије и Руске Федерације

01. 03. 2019.

Споразум о социјалној сигурности између Србије и Руске Федерације ступио је на снагу 1. марта 2019. године. Грађани Србије који су део радног века провели на пословима у Русији од 1. марта 2019. могу да аплицирају да им се уважи радни стаж и на тај начин остваре право на пензију.

________________________________________________

Виши стандарди социјалне заштите у Београду

28. 02. 2019.

Поводом отварања новог Прихватилишта за децу и омладину из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања најављено је да ће у наредном периоду бити грађени и опремљене нови социјални станови који ће бити намењени деци без родитељског старања која наврше 18 година. Како ова деца губе право на боравак у Прихватилишту са навршеним пунолетством, то ће овај вид помоћи, уз новчана средства која им Град Београд већ даје када изађу из система социјалне заштите, бити велика подршка.

________________________________________________

Исплата средстава по основу приправности у складу са законом

26. 02. 2019.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије саопштило је да ће свим запосленима у складу са законом бити исплаћена средства по основу приправности и неодложних интервенција.
Министарство је крајем прошле године, у складу са регуларном законском процедуром, упутило свим центрима за социјални рад и установама социјалне заштите налог да доставе извештаје о ангажовању запослених радника по основу приправности.
Средства по том основу исплаћена су свим центрима за социјални рад који су уредно доставили тражене извештаје, док је Градски центар за социјални рад Београд извештај доставио 20. фебруара.
С обзиром на обимност документације коју је ова установа доставила, Министарство је одобрило уплату аконтације, а након извршене анализе, свим запосленим радницима средства по основу приправности ће бити исплаћена у целости.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42