Специфичности буџетских корисника
 

Култура

„Кад оцењујем неко уметничко дело, однесем га и ставим поред нечега што је Бог створио, поред дрвета или цвета. Ако је у питању несклад, значи да то није уметност.”
- Марк Шагал
16.05.2023.

Одржана конститутивна седница Савета за српски језик

Влада Републике Србије је на основу Закона о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма 16. марта ове године донела Одлуку о образовању Савета за српски језик.
Конститутивна седница Савета за српски језик одржана је у Министарству културе. Задатак Савета је да прати и анализира стање у области употребе српског језика и спроводи мере заштите и очувања ћирилице као матичног писма, као и да даје препоруке, предлоге и стручна мишљења ради унапређења стања у области употребе српског језика у јавном животу.
На седници су изабрани председник и заменик председника, а усвојен је и Пословник о раду којим се уређује начин рада Савета за српски језик, права и обавезе председника и заменика председника и чланова, као и друга питања од значаја за рад овог тела.
Седнице Савета за српски језик ће се одржавати по потреби, најмање једном квартално. Наредна седница ће бити одржана у јуну у Народној библиотеци Србије.

________________________________________________
15.05.2023.

Пола века постојања Културног центра Србије у Паризу

Културни центар Србије у Паризу ове године низом програма обележава 50 година постојања.
Обележавање овог значајног јубилеја започеће 26. маја изложбом „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата“, која се заснива на истоименом пројекту који је реализован као један од водећих пројеката у оквиру програма Фондације Нови Сад 2022 – Европска престоница културе, с идејом да се изложбом у Културном центру Србије представе најновији резултати истраживања који показују Шумановићеву повезаност са француском културом и интернационалном париском сценом.
Културни центар Србије у Паризу током пет деценија препознат је као важан и изванредан простор подизања угледа Србије у свету и јачања јавне дипломатије и у сарадњи са уметницима, институцијама из Србије, наставиће да подржава савремене уметнике и младе таленте.

________________________________________________
19.04.2023.

Министарска културе у радној посети Форуму словенских култура

У оквиру радне посете Форуму словенских култура одржан је састанак министарке културе РС и директорке Форума на коме је истакнут значај реализације програма у циљу промоције културе земаља словенског простора, посебно у склопу обележавања 20 година постојања ове међународне организације.
Теме састанка били си и будући планови и значај интензивирања сарадње и активности свих земаља чланица на очувању заштите културне баштине и промовисања културе и савременог стваралаштва земаља словенског говорног подручја.
Идуће године, поводом 20 година постојања Форума словенских култура, биће одржан фестивал у Ужицу, граду који је изабран за престоницу културе Србије 2024. године. Фестивал ће бити посвећен промоцији културе и стваралаштва земаља чланица Форума, а обухватиће музичко, позоришно и филмско стваралаштво.

________________________________________________
13.04.2023.

Расписано још 5 конкуса за финансирање и суфинансирање пројеката у области кинематографије за 2023. годину

Министарство културе је расписало још пет јавних конкурса за финансирање и суфинансирање пројеката у области кинематографије за 2023 годину.
Расписани су конкурси за суфинансирање развоја пројеката домаћих дугометражних играних и документарних филмова, суфинансирање производње домаћих краткометражних играних филмова, суфинасирање производње домаћих дугометражних документарних филмова, суфинасирање производње домаћих краткометражних документарних филмова и суфинасирање жанровски одређених домаћих дугометражних играних филмова са комерцијалним потенцијалом.
Конкурси су отворени до 12. маја.

________________________________________________
07.04.2023.

Отворена изложба „Пола века здања Народне библиотеке Србије: 6. април 1973 – 6.април 2023. године“

Поводом Дана сећања на страдање Народне библиотеке Србије у бомбардовању Београда у Другом светском рату отворена је изложба „Пола века здања Народне библиотеке Србије: 6. април 1973 – 6.април 2023. године“.
Пре пола века наша национална библиотека коначно је добила наменску зграду, прву од свог оснивања 1838. године, а архитекта Иво Куртовић са стручњацима Народне библиотеке обишао је библиотеке у Риму, Паризу, Бону, Штокхолму и током 1961. и 1962. године израдио идејни пројекат садашње зграде Народне библиотеке Србије.
Народна библиотека се убрзано развијала да би 1982. године располагала фондом са више од 2.700.000 јединица библиотечког материјала, поседовала штампарију и књиговезницу. Електронски каталог је формиран 1989, а интернет у библиотеку уведен још 1996. године. Прва интернет презентација почела је са радом 1998. године, виртуелна библиотека Србије заживела 2003, дигитална покренута наредне године а електронски обавезни примерак 2011. године.
Између 2007. и 2011. године реконструисан је ентеријер и технолошки осавремењен кориснички део библиотеке. У плану је изградња објекта на четири подземна нивоа од око 12.500 квадратних метара са депоима, вишенаменским изложбеним простором и канцеларијским блоком.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42