Специфичности буџетских корисника
 

Наука

„Прва реченица коју изговоре научници надомак великог искуства, није „Еурека”, већ „Ово је смешно.“
- Исак Асимов
16.10.2023.

Истраживачи из Србије међу два одсто најутицајнијих у свету

Универзитет Станфорд сваке године објављује листу која рангира два одсто најцитиранијих светских научника.
Станфордова листа је креирана на основу стандардизованих информација о цитираности, као и низу других параметара који показују колико је рад неког научника утицајан у академској заједници.
На листи се налазе научници из свих научних дисциплина, а методологија рангирања заснована је на већем броју критеријума, међу којима су најзначајнији број самосталних научних радова, број радова у којима је научник први аутор, број цитата тих радова, Х индекс и други.
Према подацима који се односе на рангирање базирано на параметрима утицајности за целу каријеру истраживача, на листи објављеној октобра 2023. године налази се 83 истраживача из Србије, на листи за 2022. годину 72 истраживача, а 2021. године 69 истраживача.
Према подацима са Станфордове листе Србија има два одсто најцитиранијих истраживача на листи објављеној октобра 2023. године, односно има 117 истраживача, што је у односу на 2021. годину за 27 више.

________________________________________________
16.10.2023.

Министарство објавило нове програме подршке иновационој делатности за 2023. годину

Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије је објавило Јавне позиве који имају за циљ пружање подршке иновационој делатности у нашој земљи, и то за:

• Програм формирања и развоја иновационих инкубатора у НИО

• Програм промоције и популаризације иновационе делатности.Програм формирања и развоја иновационих инкубатора је осмишљен са намером да подстакне и подржи формирање и развој иновационих инкубатора у оквиру научно-истраживачких организација. Максималaн износ финансирања је 6.000.000,00 динара по пројекту.Програм промоције и популаризације иновационе делатности наглашава подизање свести шире јавности о значају развоја иновационе делатности. Укупан износ опредељених средстава за реализацију овог програма је 60.000.000,00 динара.

Детаљније прочитајте овде.

________________________________________________
12.10.2023.

Одржан Дан науке и иновација у оквиру националног пројекта „Србија, земља науке, земља иновација”

Министарство науке, технолошког развоја и иновација покренуло је национални пројекат под слоганом „Србија, земља науке, земља иновација”, током којег ће од октобра 2023. до маја 2024. године бити организовани Дани науке и иновација у градовима широм Србије, са циљем подизања свести јавности о значају унапређења и улагања у науку, технолошки развој и иновације.
Први по реду Дан науке и иновација одржан је у Научно-технолошком парку Ниш. Министарство науке, технолошког развоја и иновација ради на стварању мреже центара у мањим срединама у којима ће млади иновативни људи моћи да развијају своје идеје.
Држава пружа финансијску подршку и многобројне пореске олакшице за приватни сектор који се бави развојем и истраживањем.
Са циљем да се целокупна јавност мотивише и припреми за будуће истраживачке и предузетничке подухвате, Дан науке и иновација биће до маја 2024. године организован широм Србије сваке друге недеље, у следећим градовима: Пирот, Нови Пазар, Чачак, Ужице, Крушевац, Врњачка Бања, Мали Зворник, Крагујевац, Сремска Митровица, Суботица, Нови Сад, Београд и други.

________________________________________________
06.10.2023.

25 милиона евра за 57 пројеката српских научника

Фонд за науку Републике Србије ће у наредне три године у оквиру програма ПРИЗМА финансирати 97 пројеката на којима учествује 898 српских научника из 91 научноистраживачке организације.
Буџет програма је 25 милиона евра, а средства су обезбеђена из буџета Републике Србије и кроз Пројекат акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Републици Србији (SAIGE), партнерски пројекат Републике Србије, Европске уније и Светске банке.
Кроз подршку Фонда за науку, истраживачи ће у оквиру ПРИЗМА програма радити на развоју вештачке интелигенције, креирању иновација и практичних решења из области биотехнологије, биомедицине и техничких и технолошких наука, реализацији нових идеја и стварању решења из природних наука и математике, као и проширивању знања из области друштвених и хуманистичких наука.

________________________________________________
26.09.2023.

Потписан уговор о донацији између Фонда за младе таленте и компаније Ново Нордиск за стипендирање најбољих студената медицине

Фонд за младе таленте Републике Србије потписао је са компанијом Ново Нордиск за Србију и Црну Гору Уговор о донацији у висини од 50.000 евра.
Новац је намењен додатном стипендирању најбољих студената у области медицине који се образују на престижним факултетима у иностранству.
У наредних месец дана, Фонд за младе таленте расписаће конкурс за стипендирање најбољих студената Србије који су уписали постдипломске студије на водећим факултетима у иностранству. У оквиру овог конкурса, за пет најбоље рангираних студената у области медицине биће додељене додатне стипендије под називом „Медицина за генерације“, које финансира компанија Ново Нордиск, у бруто износу од по 10.000 евра.


________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42