СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
Специфичности буџетских корисника
 

Просвета

„Стећи знање исто је као ставити у џеп драги камен”
- монголска

Бесплатан и безбедан интернет за све школе у Србији

07. 11. 2016.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација саопштило је да ће унапређење информационо-комуникационе инфраструктуре у свим школама у Србији створити предуслове за модернизацију наставе и унапређење образовног процеса, што је један од главних приоритета у раду Владе. Поводом почетка реализације пројекта повезивања свих основних и средњих школа на Академску мрежу Србије, у Министарству подсећају на то да ће кроз пројекат „Развој ИКТ инфраструктуре у установама образовања, науке и културе“ 1800 школа у Србији добити бесплатан и безбедан интернет, активну заштиту и онлајн подршку, са могућношћу коришћења међународних услуга електронске едукације у наредне три године.
» детаљније «

________________________________________________

Увођење предузетничког васпитања у основне школе

03. 11. 2016.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја најавило је да се ради на посебном закону за основне школе којим ће, кроз техничко образовање, бити уведен нови предмет – предузетничко васпитање. Објашњено је да то не значи да ће ученици имати више часова, већ да ће од петог разреда предузетничко васпитање учити кроз техничко образовање. Министарство је такође указало на то да од наредне недеље почиње рад на више закона којима ће се послодавцима омогућити већа улога у систему образовања.

________________________________________________

Развој информационо комуникационе инфраструктуре у установама образовања, науке и културе

02. 11. 2016.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство трговине, туризма и телекомуникација покренули су пројекат под називом „Развој ИКТ инфраструктуре у установама образовања, науке и културе“, којим је предвиђено да све основне и средње школе буду повезане на Академску мрежу Републике Србије-АМРЕС, а тиме и на интернет.
Уколико неке од школа имају додатних питања везано за пројекат повезивања на АМРЕС, могу се обратити сарадницима у АМРЕС-у слањем поруке на мејл: kontakt@amres.ac.rs .

________________________________________________

Системска брига за очување и развијање српског језика

01. 11. 2016.

Министарство културе и информисања саопштило је да је у оквиру проширења акције „Негујмо српски језик“ на републички ниво, формирало посебан одбор који ће се бавити пословима и активностима везаним за спровођење те акције. Основни циљ одбора да се систематски и свестрано подстакне брига за очување и развијање српског језика и језичке културе. Једна од функција овог тела јесте да усваја и верификује план активности, и да, у складу с тим, у градовима Србије организује акредитоване стручне семинаре за наставнике, затим образовне, књижевне и сценске програме, као и да припрема и спроводи разноврсне промотивне активности.
» детаљније «

________________________________________________

Отворен Сајам образовања и наставних средстава

27. 10. 2016.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја отворило је данас Сајам образовања и наставних средстава под називом "Образована Србија – успешна Србија", који ће трајати до 30. октобра. Тежиште ове манифестације, одржане у оквиру београдског сајма књига, на дуалном образовању, при чему ће посетиоци моћи да се на штандовима средњих школа и факултета информишу о раду ових образовних установа. Министарство је истакло да дуално образовање није обична пракса коју смо некада имали, већ је то прилика да се стекну одређене категорије радних навика и способности. Осим дуалног образовања, како је објашњено, на сајму се могу разрешити све недоумице у вези са инклузивним образовањем и социјалном инклузијом деце, а своје програме и начин рада представиће и основне и средње школе и факултети.

________________________________________________

Најављене измене системских закона у просвети

26. 10. 2016.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја најавило је измену системских закона у просвети. Такође, најављена је анализа болоњског процеса. Један од важних циљева мењања закона је прилагођавање образовања привреди. Систем образовања би требало, након промена, да направи бољу везу са привредом и да своје органе, институте и заводе учини флексибилнијим према захтевима тржишта и привреде. На тржишту рада потребне су чешће преквалификације, доквалификације, али и доживотно учење и усавршавање па је Министарство просвете модел образовања и предузетништво означило као приоритете.

________________________________________________

Свим постидипломцима продужен рок за завршавање студија

21. 10. 2016.

Влада Србије прихватила је амандман на измене Закона о високом образовању, којим се и такозваним старим постдипломцима продужава рок за две године за завршетак студија. Предлогом закона ова погодност била је омогућена само старим студентима.

________________________________________________

Увођење информатике и предузетничког васпитања у основне школе

18. 10. 2016.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја саопштило је да међу променама које се могу очекивати у основним школама већ од следеће школске године јесу увођење информатике и предузетничког васпитања, као и свакодневних спортских активности. Такође указано је на неопходност обуке и стручног усавршавања наставника и директора школа.

________________________________________________

Јачање школске управе и инспекције

18. 10. 2016.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја представило је директорима предшколских установа, основних и средњих школа Пчињског округа план активности Министарства и промене које следе у наредном периоду. Указано је на неопходност промене састава школских одбора, обуке наставника и директора школа, као и другачије улоге родитеља. У наредном периоду биће повећани кадровски и технички капацитети школске управе и инспекције јер су то две важне полуге Министарства, речено је у Министарству и наглашено да школске управе морају постати прави сервис, док инспекција мора боље да контролише рад школа. Представници Министарства објаснили су да школске управе треба да раде и спољну евалуацију школа, док инспекције, заједно са овим управама, треба да омогуће да новине које ће бити уведене реформом дођу и до неразвијених делова Србије.

________________________________________________

Почеле припреме за ПИСА тестирање

21. 09. 2016.

Наредне године више од 5.000 ученика првих разреда средњих школа из Србије, као и њихови вршњаци из 80 земаља, учествоваће у највећем међународном тестирању из области образовања, познатом као ПИСА тест. Србија у ПИСА студији учествује од 2003, али смо због неажурности раније просветне администрације испали из истраживања спроведеног 2015. године. У свим ранијим истраживачким циклусима наши ђаци су били – испод просека европских земаља.
За велику проверу колико и како ђаци разумеју прочитано и научено и да ли су и у којој мери способни да стечено знање и примене у конкретним ситуацијама – припреме су већ почеле. Овога пута, поред провере постигнућа из читалачке, математичке и научне писмености – први пут и тест из финансијске писмености.

________________________________________________

Покретање процедуре да се студентима који студирају по старим програмима продужи рок за завршетак студија

13. 09. 2016.

Министарство просвете покренуло је процедуру у вези са изменама Закона о високом образовању како би се студентима који студирају по старим програмима продужио рок за завршетак студија. Такође, Министарство ће предложити да се студенти који су у текућој школској години остварили 48 ЕСБП рангирају у оквиру квоте за финансирање из буџета у школској 2016/2017. години.

________________________________________________

Оснаживање улоге родитеља у образовном процесу

08. 09. 2016.

Министарство просвете разматрало је нове моделе за учешће родитеља у образовном систему. Поручено је да би родитељи и наставници морају да буду савезници, као и да је потребно да се успостави боља сарадња између наставника, родитеља и ученика. Родитељи би требало да се укључе у педагошки стил наставника, јер се партнерством може доћи до већег квалитета. Родитељима је неопходно пружити могућност да изнесу мишљење о томе како да се неки проблеми у школама превазиђу, при чему је потребно оснажити и ученичке организације, закључили су у Министарству.

________________________________________________

Данас почиње нова школска година

01. 09. 2016.

Прво полугодиште за ученике основних и средњих школа у централној Србији почиње у четвртак, 1. септембра, а завршава се у петак, 27. јануара 2017. године, саопштило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Србије. Према Календару образовно-васпитног рада за основне школе, друго полугодиште почиње у понедељак, 13. фебруара 2017. године, а завршава се у уторак, 30. маја, за ученике осмог разреда, односно у уторак, 13. јуна, за ученике од првог до седмог разреда. Друго полугодиште за ученике средњих школа завршава се у уторак, 20. јуна 2017. године. Друго полугодиште за ученике IV разреда гимназије завршава се у уторак, 23. маја, а за ученике трећег разреда трогодишњег и четвртог разреда четворогодишњег образовања стручних школа у уторак, 30. маја. У току школске године ученици имају зимски, пролећни и летњи распуст.

Према правилнику о календару за основне и средње школе у Војводини, за 2016/2017. годину, нова школска година ће почети у четвртак, 1. септембра 2016. године. Прво полугодиште трајаће до петка, 23. децембра 2016. године док ће друго полугодиште почети у понедељак, 16. јануара 2017. године.

________________________________________________

Данас почиње уписни рок на факултете

01. 09. 2016.

На факултетима Универзитета у Београду (УБ) 1. септембра почиње пријављивање кандидата за упис у другом уписном року. Места има за 1.325 студената на основне студије, пријављивање ће бити одржано 1, 2. и 3. септембра а полагање пријемних испита 4. 5. и 6. септембра. Објављивање резултата на прелиминарној ранг–листи предвиђено је за 7. септембар, а коначне ранг–листе биће објављене 13. септембра. Упис студената ће бити завршен 16. септембра.

________________________________________________

Ускоро повећање плата просветним радницима

29. 08. 2016.

Министарство просвете саопштило је да просветни радници немају разлога за протесте и штрајкове и додало да је повећање њихових плата и званично најављено у Скупштини Србије. Очекује се да ће већ у октобру просветни радници бити први на реду за повећање плата, а проценте и формуле одређиваће Влада Србије и Министарство финансија, наводи се у Министарству. Приликом обрачуна плате за јул просветни радници били су оштећени за 416 милиона динара који ће им бити враћени.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42