СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
Специфичности буџетских корисника
 

Државни органи и организацијe

„Када кажемо да се с нечим слажемо у принципу, то онда значи да нам не пада на памет да ту идеју спроведемо у пракси”
- Бизмарк

Влада Србије усвојила сет уредби о иновационом предузетништву

07. 03. 2019.

Влада Србије усвојила сет уредби о иновационом предузетништву.
Применом Уредбе о утврђивању Програма подршке отварању регионалних иновационих стартап центара за 2019. годину биће унапређен иновациони екосистем у Србији кроз подршку отварања регионалних иновационих стартап центара. Крајњи циљ је да обезбеђивање потребних услова и једнаке шансе за реализацију и развој иновативних предузетничких идеја.
Средства ће моћи да користе организације и јединице локалне самоуправе, које треба да омогуће да се по реализацији одобреног пројекта постигне самоодрживост регионалног иновационог стартап центра, у којем би млади предузетници имали стручну, менторску, правну, саветодавну и логистичку подршку да покрену и воде бизнис, што ће бити значајан генератор отварања нових радних места у локалном окружењу.
За ове намене обезбеђено је 220.000.000 динара из буџета.

Уредбом о утврђивању Програма за промоцију и популаризацију иновација и иновационог предузетништва за 2019. годину предвиђено је да се оствари континуирани допринос развоју одрживе предузетничке културе, раст конкурентности Србије и изградња економије засноване на иновацијама и знању.

Усвојена је и Уредба о утврђивању Програма подршке развоју и промоцији женског иновационог предузетништва за 2019. годину са циљем повећања свести о важности женског предузетништва, обезбеђивања боље информисаности о мерама које извршна власт спроводи на том пољу и остварења значајније улоге жена предузетница на тржишту рада. Влада Србије за ове намене издвојила је 100.000.000 динара из државне касе.

________________________________________________

Сви подаци грађана у Централном регистру становништва

06. 03. 2019.

У Скупштини Србије представљен је Предлог закона о Централном регистру становништва којим ће се створити правне претпоставке за успостављање и вођење Централног регистра становништва до септембра 2020. године.
Централни регистар становништва ће повезати и објединити последње преузете податаке о грађанима из 13 различитих службених евиденција, које сада воде различите институције кроз шест база.
Први пут да ће се подаци о грађанима који су од значаја за остваривање њихових права наћи у оквиру једне јединствене, централизоване и поуздане државне базе података која садржи тачне и ажурне податке о становништву Републике Србије у електронском облику.
Коришћење података из овог регистра биће бесплатно, а грађани у поступцима пред органима, приликом остваривања својих права, неће имати трошкове нити ће своје време трошити на прибављање таквих докумената, већ ће то држава чинити за њих.

________________________________________________

“Wоmen Leadership” семинар у Националној академији за јавну управу

06. 03. 2019.

Национална академија за јавну управу у сарадњи са Повереником за заштиту равноправности и Амбасадом Републике Француске, организује дводневни семинар „Wоmen Leadership“, који ће се одржати 12. и 13. марта у просторијама Националне академије за јавну управу.
Циљ семинара је да оснажи жене, државне службенице, да преузму више одговорности, да их подстакне да разговарају о лидерству и својој управљачкој пракси, да се укључе у обављање кључних послова, истовремено поштујући своје вредности и пратећи и остварујући своје професионалне и личне циљеве.
Семинар се одржава на енглеском језику без превода и намењен је женама на средњем и вишем управљачком нивоу.

________________________________________________

Сарадња Србије и РС у области стипендирања младих талената

01. 03. 2019.

Међудржавни Меморандум о сарадњи у области стипендирања младих талената потписан је између Србије и Републике Српске.
Меморандум предвиђа да ће обе стране развијати и подстицати сарадњу у области стипендирања младих талената јачањем партнерства кроз координирани рад Фонда за младе таленте Србије и Фонда "Др Милан Јелић" Републике Српске.
За ову годину планирано је унапређење политике стипендирања, успостављање заједничке активности каријерног вођења и саветовања младих талената, док ће за стипендисте бити омогућене погодности које пружају јавне институције и привредни субјекти страна потписница.

________________________________________________

Нови циклус округлих столова о националним признањима у култури

28. 02. 2019.

Нови циклус округлих столова о будућности признања за врхунски допринос националној култури, односно култури националних мањина започео је у Заводу за проучавање културног развитка.
Представљен је предлог измена члана 14. Закона о култури, као резултат закључака донешених током прошлогодишњег циклуса округлих столова и тежње да се питање доделе Признања за врхунски допринос уреди на сеобухватан начин. Ближи услови и сам начин доделе биће прецизирани новом Уредбом, која ће се донети после усвајања измена и допуна Закона о култури.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42