Специфичности буџетских корисника
 

Државни органи и организацијe

„Када кажемо да се с нечим слажемо у принципу, то онда значи да нам не пада на памет да ту идеју спроведемо у пракси”
- Бизмарк
05.12.2023.

Побољшање услова рада запослених у државној управи и локалним самоуправама

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са представницима Синдиката управе Србије.
Синдикат управе Србије истакао је захтев за дијалогом о побољшању услова рада свих запослених у државној управи и локалним самоуправама у Србији.
Брнабић је истакла да све запослене од 1. јануара наредне године, очекује повећања плата у износу од десет процената.
Како су истакли представници синдиката, упркос том повећању, неопходан је наставак разговора, те континуиран дијалог са представницима Владе, како би кроз заједнички рад дошли до системског решења обрачуна плата у државном сектору.
Премијерка је овај предлог прихватила, те је договорено да се наредни састанак одржи у петак, 8. децембра, када ће се на столу наћи конкретни предлози за превазилажење свих изазова са којима се запослени у државној управи суочавају.
Састанку су присуствовали и представници Министарства финансија и Министарства државне управе и локалне самоуправе.

________________________________________________
30.11.2023.

Србија и Казахстан продубљују сарадњу у више области

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић и заменик председника Владе Казахстана и министар спољних послова Мурат Нуртлеу потписали су данас Споразум о војно-техничкој сарадњи између Републике Србије и Републике Казахстан.
Вучевић је том приликом изразио захвалност на принципијелној и доследној подршци коју Казахстан пружа очувању суверенитета и територијалног интегритета наше земље.
Такође, потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић и министар Нуртлeу потписали су Меморандум о разумевању у области културе између Министарства културе Србије и Министарства културе и информисања Казахстанa у циљу јачања пријатељских односа и узајамног разумевања двеју земаља.
Овај документ потписан је како би се побољшала и проширила сарадња на пољу културе, на основу принципа узајамног поштовања.
Меморандумом је предвиђено да обе земље промовишу међусобну културну сарадњу и учешће у области позоришта, музике, кинематографије, библиотека, историјског и културног наслеђа, музеја и архива, као и размену експерата, искуства, знања у оквиру семинара, конференција и симпозијума.
Mинистар спорта у Влади Републике Србије Зоран Гајић потписао је са Нуртлеуом Меморандум о разумевању у области спорта.

________________________________________________
30.11.2023.

Опредељено 80 милиона динара за предузећа за професионалну рехабилитацију

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије саопштило је да је определило 80 милиона динара за побољшање услова рада у предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом у 2023. години.
Министарство је 18. октобра расписало јавни позив, а одлуком од 16. новембра подржане су пријаве 45 предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом.
Одобрена средства намењена су за подршку развоју конкурентности предузећа рефундацијом трошкова, непосредно повезаних са делатношћу предузећа и одобреним програмима за спровођење мера и активности професионалне рехабилитације.
Циљ доделе средстава путем јавног позива је да доприносе смањењу трошкова пословања и одржању запослења особа са инвалидитетом у овим предузећима, посебно имајући у виду да ова предузећа послују по тржишном принципу и да запошљавају више од 50 одсто особа са инвалидитетом у односу на укупан број запослених.
Пренос средстава предузећима биће извршен 30. новембра, наводи се у саопштењу.

________________________________________________
20.11.2023.

Србија чланица Алијансе управљања вештачком интелигенцијом

Влада Републике Србије саопштила је да се на Самиту о управљању вештачком интелигенцијом Светског економског форума у Сан Франциску, чији је домаћин био Центар за четврту индустријску револуцију (Ц4ИР), Србија као 33. држава придружила Алијанси управљања вештачком интелигенцијом.
Чланство у Алијанси Србији ће донети бржи развој вештачке интелигенције (АИ) уз експертску подршку, фокусирајући се на одрживост, отпорност и безбедност АИ.
Циљ Самита, који је окупио лидере и стручњаке из преко 200 водећих светских компанија, организација, био је да се промовишу одговорне иновације вештачке интелигенције, стављајући етичке смернице као приоритет у технолошком напретку.

________________________________________________
17.11.2023.

Ванредни покрајински избори у АП Војводини 17. децембра

Председник Скупштине АП Војводине Момо Чолаковић распустио је 16. новембра Скупштину АП Војводине и расписао превремене покрајинске изборе за 17. децембар.
Предлог одлуке о превременом престанку мандата Скупштине АП Војводине био је једина тачка дневног реда данашње седнице, при чему је, од 120 посланика, 95 гласало „за” распуштање Скупштине, четири посланика су била против, а петоро није гласало.
Покрајински избори биће одржани 17. децембра, заједно са превременим републичким изборима и изборима у делу локалних самоуправа у Србији.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42