Специфичности буџетских корисника
 

Локална самоуправа

„Где недостаје људи, треба да сами будемо људи.”
- немачка
19.06.2023.

Подршка за боље буџетирање и израду планова развоја за 33 локалне самоуправе

Државни секретар Министарства финансија Саша Стевановић указао је данас, приликом свечане доделе пакета стручне подршке за 33 локалне самоуправе у оквиру Програма „ЕУ Exchange 6 – Повећање кредибилитета планирања, програмског буџетирања и контроле извршења јавних расхода на локалном нивоу у Србији“, на значај јачања буџета градова и општина.
Стевановић је истакао да је Министарство финансија препознало значај јачања локалних буџета и да се у претходном периоду интензивно бавило њиховим праћењем, како у делу планирања, тако и у делу извршења.
Он је подсетио на то да је почетком године донето упутство којим се прати примена инструкција које је министар дао када је у питању припрема локалних буџета.
Чини ми се да смо свест о томе подигли на виши ниво. Локалне самоуправе нису изоловано острво већ су део великог система, оне су у буџетском и статистичком смислу део такозване опште државе и додатно добијају на значају, поготово од почетка ове године када је усвојен нови сет фискалних правила, при чему свака локална самоуправа директно утиче на показатеље који се сачињавају и упоређују са свим релевантним земљама како у Европи, тако и у свету, објаснио је Стевановић.
С једне стране смо у потпуности усмерили пажњу на контролу онога што се дешава у локалним самоуправама, како се планирају буџети, а са друге смо пробали да се прилагодимо свакодневном животу, и прописе прилагодимо како би и вама у локалним самоуправама било једноставније да креирате буџете у смислу дефинисања дефицита, додао је он.
Стевановић је подсетио на то да су рокови били поприлично ригорозни до прошле године и да су ове године релаксирани са циљем да локалне самоуправе реалније планирају буџете.
Како је истакао продужен је рок за захтев који се односи за добијање сагласности и за прекорачење дефицита од 10 процената.
Он је указао на то да је рок био до 1. маја, а да је сада до 1. септембра када локалне самоуправе извесније знају како ће им изгледати буџети за следећу годину.
Наводећи да је планирање суштинска фаза, он је навео да му је драго што је код локалних самоуправа промењена свест и да сада буџете и расходе планирају у другој фази, односно да најпре крећу од сагледавања прихода, јер приходи су оно што могу да потроше, а тек онда долазе до расхода, односно до тога како могу да расподеле приход.
Све већи број општина сачињава буџете у складу са инструкцијама које нису само слово на папиру, већ су резултати озбиљних активности које Министарство финансија ради, рекао је Стевановић.
Он је представнике локалних самоуправа подсетио на то да ће брзо 5. јул, када ће добити инструкције, и апеловао да у потпуности испоштују упутство.
Говорећи о финансијском управљању и контроли, Стевановић је подвукао да је то веома битно и да му се чини да и ту идемо озбиљним корацима напред.
Државни секретар је исказао захвалност ЕУ на спровођењу овог битног пројекта оценивши да је то само кап у мору свих помоћи и подршке коју ЕУ чини за наше грађане и Србију.
Директорка Републичког секретаријата за јавне политике Бојана Тошић честитала је представницима јединица локалних самоуправа што су баш они изабрани у другом кругу програма и што ће добити кључну подршку.
Позивам вас да ово искористите као једну врсту праве подршке, као менторску подршку и да из онога што ћете добити у наредних годину дана извучете најбоље што можете за ваше локалне самоуправе, рекла је Тошић.
Шеф сектора II операција Делегације ЕУ Мартин Клауке истакао је значај локалних самоуправа.
Локалне самоуправе су најближе грађанима, оне им пружају услуге, оне су те које раде на креирању политика на локално нивоу, спроводе их, самим тим су задужене и за локални економски развој. У том смислу велико је задовољство што можемо да сарађујемо са вама, рекао је Клауке.
Генерални секретар СКГО Никола Тарбук подсетио је на то да се данас обележава додела пакета подршке за 33 града и општине, и додао да Програм „Exchange 6“ заузима посебно место међу пројектима развојне помоћи унутар СКГО.
Локалне самоуправе изабране су на основу конкурса у оквиру јавних позива 2023. године за доделу подршке за израду планова развоја, израду средњорочних планова, унапређење планирања и буџетирања капиталних пројеката, успостављање / унапређење система финансијског управљања и контроле, као и за успостављање / унапређење функције интерне ревизије.

________________________________________________
19.05.2023.

Додељене Годишње награде за најбоље општинске/градске управе у примени принципа доброг управљања у 2022. години

Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) и Стална конференција градова и општина (СКГО), одржали су свечани скуп у Врњачкој Бањи поводом додела Годишњих награда за најбоље општинске/градске управе у примени принципа доброг управљања у 2022. години. Награде су додељене у четири категорије доброг управљања, а најбоље локалне самоуправе су Крагујевац, Врање, Сокобања и Врњачка Бања, којима су додељена средства из Програма подршке развоју и функционисању система локалне самоуправе у укупном износу од 10 милиона динара.
Поред новчаних средстава које је определило Министарство, СКГО победницима конкурса донира опрему на основу утврђене намене за утрошак средстава према предлозима награђених градова и општина. Укупан наградни фонд из СКГО износи 4,5 милиона динара који ће у једнаким износима бити расподељен на победнике конкурса, уз подршку Програма „Партнерство за добру локалну самоуправу“.

________________________________________________
10.05.2023.

Из Буџета РС и буџета ЈЛС 760 милиона динара за реализацију мера активне политике запошљавања

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања донео је Одлуку о учешћу у финансирању мера активне политике запошљавања предвиђених локалним планским документима у области запошљавања у 2023 години.
Удруживањем средстава из буџета Републике Србије и буџета јединица локалних самоуправа обезбеђено је укупно 760 милиона динара за реализацију мера активне политике запошљавања као што су: стручна пракса, приправништво за младе са високим образовањем, стицање практичних знања, обуке на захтев послодавца за незапосленог, субвенције за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих, субвенција за самозапошљавање и јавни радови.

» детаљније «

________________________________________________
04.05.2023.

Потписани уговори о додели средстава из Фонда за функционално-организационе моделе

Министар државне управе и локалне самоуправе потписао је са представницима Лознице, Лесковца и Малог Зворника уговоре о додели више од 82.000 швајцарских франака из Фонда за функционално-организационе моделе. Уговори су азкључени са циљем даље модернизације рада одабраних локалних самоуправа.
Фонд за функционално-организационе моделе успостављен је пре две године, у оквиру пројекта „Локална самоуправа за 21. век“, у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина. У првом циклусу, са близу 50.000 швајцарских франака, подржана су четири пројекта у општинама Голубац, Књажевац и Бела Паланка и граду Новом Пазару.
Влада Швајцарске је један од најважнијих партнера у мисији Министарства да модернизује општине и градове, ојача њихове капацитете, обезбеди боље функционисање, рад и пословање, те оптимално коришћење ресурса, а све то зарад бољег пружања услуга грађанима и привреди на локалном нивоу.


________________________________________________
07.04.2023.

Повећана референтна каматна стопа

Извршни oдбoр Нaрoднe бaнкe Србиje oдлучиo je нa седници одржаној 6. априла 2023. године дa рeфeрeнтну кaмaтну стoпу повећа за 25 базних поена, на ниво од 6,00%.
Нaрeднa сeдницa Извршнoг oдбoрa нa кojoj ћe бити дoнeтa oдлукa o рeфeрeнтнoj кaмaтнoj стoпи oдржaћe сe 11. маја 2023. године.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42