Специфичности буџетских корисника
 

Наука

„Прва реченица коју изговоре научници надомак великог искуства, није „Еурека”, већ „Ово је смешно.“
- Исак Асимов
18.03.2024.

Отворен Форум о вредновању научноистраживачких институција

Форум о вредновању научноистраживачких институција организован је у сарадњи Министарства науке, технолошког развоја и иновација и Института економских наука у циљу упознавања са искуствима других развијених земаља, али и разматрања могућности за примену позитивних примера из праксе у Републици Србији.
На форуму су приказани различити приступи и искуства у вредновању научноистраживачких радова и институција у Хрватској, Словачкој, Естонији и Румунији.
Истакнута је могућност организовања сличних форума за сваку појединачну научноистраживачку област у будућности. Поред тога, присутни су информисани са новим системом плата на коме је министарство радило у претходном периоду, а најављено је и објављивање листе изврсности.

________________________________________________
11.03.2024.

Република Србија у наредне три године председавајући ГПАИ

Република Србија у наредне три године биће председавајући Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију (ГПАИ), и то у првој и трећој години помоћни председавајући, а у другој години главни председавајући.
ГПАИ је иницијатива која тежи да успостави глобалне стандарде и правила за развој вештачке интелигенције, као и да убрза развој вештачке интелигенције глобално, основана 2020.
Секретаријат ГПАИ је при Организацији за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), а експертски центри су у Монтреалу и Паризу, док ће нови бити отворен у Јапану.
Србија је примљена пре мало више од годину дана, као једна од 29 чланица, консензусом. Међу најзначајнијим члановима су САД, Уједињено Краљевство, Индија, Јапан, Јужна Кореја, Бразил, Француска, Немачка, Турска, ЕУ и друге земље.

________________________________________________
01.03.2024.

Уређење процеса везаних за отворену науку у Србији

Министарка науке, технолошког развоја и иновацијау Влади Републике Србије Јелена Беговић присуствовала је првом састанку Радне групе за отворену науку у Србији, која је оформљена на иницијативу ресорног министарства како би уредила радне процесе везане за отворену науку.
Она је нагласила да је, што се тиче реализације отвореног приступа научним публикацијама, платформа еНаука почела да функционише и захваљујући томе смо веома близу нашем националном репозиторијуму.
Министарка је напоменула да научници још нису кренули да користе еНауку у пуном капацитету, додајући да је ова платформа омогућила много већу транспарентност читавој научној заједници и јавности, као и демократизацију наше научне продукције.
Ово је тек прва фаза развоја еНауке, а наставком развоја платформе још много података ће чинити њен садржај, рекла је Беговић, која је уједно најавила почетак рада портала отворене истраживачке инфраструктуре.
Овај портал ће чинити обједињену листу све постојеће научне опреме у Србији како би она постала доступна за коришћење целој научној заједници, али и приватном сектору, наводи се у саопштењу Министарства науке, технолошког развоја и иновација.

________________________________________________
19.02.2024.

Објављен Јавни позив за финансирање ЕУРЕКА пројеката за 2024. годину

На основу Меморандума о разумевању између ЕУРЕКА и Секретаријата и земаља чланица ЕУРЕКА иницијативе потписаног дана 28.6.2002. године, којим је Република Србија постала пуноправна чланица ЕУРЕКА програма Министарство науке, технолошког развоја и иновација расписује Јавни позив за финансирање ЕУРЕКА пројеката за 2024. годину.
Сврха Јавног позива за финансирање ЕУРЕКА мрежних пројеката је да омогући организацијама које послују у Републици Србији да у потпуности учествују у међународним ЕУРЕКА мрежним пројектима и подстакне њихово учешће у свим технолошким областима ЕУРЕКА програма.

________________________________________________
13.02.2024.

Објављен Јавни позив за остваривање програма подстицања и стипендирања младих и надарених за научноистраживачки рад у 2024. години

Министарство науке, технолошког развоја и иновација упућује јавни позив за остваривање програма подстицања и стипендирања младих и надарених за научноистраживачки рад у 2024. години
Министарство науке, технолошког развоја и иновација у 2024. години су/финансира следеће програмске активности:
1. стипендирање студената докторских академских студија и финансирање материјалних трошкова укључивања Стипендисте Министарства у рад акредитованих научноистраживачких организација;
2. суфинансирање учешћа студената који су уписали мастер академске студије, односно докторске академске студије и Стипендиста Министарства на научним скуповима у Републици Србији и у иностранству;
3. суфинансирање студијских боравака у иностранству студената који су уписали мастер академске студије, односно докторске академске студије и Стипендиста Министарства;
4. суфинансирање трошкова пријаве и одбране докторске дисертације Стипендиста Министарства;
5. стипендирање младих истраживача - ученикa завршних разреда (III и IV) средње школе који су освојили једно од прва три места на међународним олимпијадама знања (светским, европским или балканским);

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42