Специфичности буџетских корисника
 

Правосуђе

„Предузети нови корак, изговорити нову реч – то је оно чега се људи највише плаше”
- Фјодор Достојевски
24.08.2023.

Свечано уручени уговори о додели средстава прикупљених по основу опортунитета

Министарство правде свечано је уручило уговоре о додели средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења (опортунитет) за 180 пројеката од јавног интереса из области здравства, културе, просвете, социјалне заштите и хуманитарног рада.
У 2023. години за здравство издвојено је више од 200 милиона динара, образовање је финасирано са више од 188 милиона динара, социјална заштита са више од 30 милиона динара, култура са више од 20 милиона динара, хуманитарни рад са 30 милиона динара, док је зa положај особа са инвалидитетом издвојено више од 27 милиона динара.

________________________________________________
23.08.2023.

Одржан Oкругли сто о Предлогу Националне стратегије за борбу против корупције за период 2023–2028. године

Министарство правде Републике Србије организовало је Округли сто који је, у оквиру јавне расправе о Предлогу Националне стратегије за борбу против корупције за период 2023–2028. године са пратећим Акционим планом за период 2023–2024. године, одржан уз подршку пројекта „Јачање владавине права у Србији".
Сврха новог стратешког документа је јачање постојећих и стварање нових системских решења за спречавање корупције на свим нивоима, подизање свести о њеној штетности, као и важности континуираног спровођења и унапређења постојећих антикорупцијских механизама.

________________________________________________
28.04.2023.

Подршка Министарству правде за уложене напоре у реформи правосуђа

Министарка правде састала се са представницима Радног тела Савета ЕУ за проширење и државе које воде преговоре о приступању којима су представљени досадашњи резултати у остваривању Акционог плана за Поглавље 23 „Правосуђе и основна права“. Истаклнуто је да је Република Србија, усвајањем уставних амандмана и новог сета правосудних закона, започела поступак свеобухватне реформе правосудног система, којом ће се осигурати владавина права и учврстити темељи правне сигурности.
Чланови Радне групе честитали су Министарству правде на постигнутим резултатима и изразили подршку за уложене напоре у изградњи система којим ће се постићи виши степен заштите основних права и слобода.

________________________________________________
20.04.2023.

Подршка европских партнера реформи правосуђа

Министарка правде Србије састала се са амбасадорима Италије, Аустрије и Словеније.
На састанку су похваљени значајни резултати које је Министарство правде постигло на плану јачања владавине права у Републици Србији.
Посебно је наглашен успешно спроведен процес уставних промена и доношења правосудних закона којима је деполитизован избор судија и јавих тужилаца, а што ће значајно ојачати независност судства и самосталност јавних тужилаштава и допринети лакшем приступу правди и правној сигурности свих грађана Републике Србије.
На састанку је истакнуто да ће Италија, Аустрија и Словенија наставити да подржавају јачање владавине права у Републици Србији и европске интеграције наше земље.

________________________________________________
18.04.2023.

Одржана међународна конференција о спречавању и борби против корупције

Међународна конференција „Састанак демократске кохорте у оквиру године деловања - Антикорупција и национална безбедност“ одржана је у Софији, а учешће су узели министри правде и званичници држава Југоисточне Европе, представници земаља чланица Еврпске уније, Сједињених Америчких Држава, националних и међународних организација, као и представници цивилног друштва. Конференција је била посвећена јачању антикорупцијских политика кроз јавно-приватно партнерство.
Основни правац у борби против корупције у Србији дефинисан је кроз Ревидирани Акциони план за Поглавље 23, чији је интегрални део и потпоглавље Борба против корупције, као и кроз процес усклађивања прописа Републике Србије са ГРЕКО препорукама.
Министарство правде Републике Србије је у претходном периоду предузело значајне кораке и кроз измене и допуне Закона о спречавању корупције, а израда нове Националне стратегије за борбу против корупције са пратећим Акционим планом, који ће важити у периоду од 2023. до 2028. године, најзначајнији је подухват на којем Министарство правде РС тренутно ради на пољу борбе против корупције.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42