СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
 Добродошли на сајт „Образовног информатора“
 

АКТУЕЛНО У ЈАВНОМ СЕКТОРУ


КРОЗ ПРОПИСЕ

16. 08. 2018.

УСВОЈЕНИ ПРОПИСИ

Данас нема новообјављених службених гласила.

________________________________________________

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

16. 08. 2018.

Повећање пензија од новембра

Како је најављено од стране председника Србије, пензије би за све пензионере од новембра требало да буду веће за 9 одсто, што условљава скок расхода у буџету, како је речено, за 45 милијарди динара.
Током преговора са ММФ-ом процењено је да је за повећање пензија остало простора у буџету у износу од 33 милијарде. С друге стране треба имати у виду да је прогноза привредног раста, имајући у виду постигнуте резултате у првој половини године, повећана на 4 одсто у 2018. години, али и чињеницу да укидање Закона о привременом умањењу пензија повећава расходе Фонда ПИО за 25 милијарди динара. По реакцијама савеза пензионера ипак се очекује да ће проценат повећања пензија бити исти за све, а видеће се колико ће да износи.

Исплата разлике родитељског додатка

Имајући у виду примедбу да још:
   • нису почеле да се спроводе мере за подстицање рађања које су ступиле на снагу 1. јула,
   • увек родитељи добијају старе износе,
министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања изјавио је да ће исплата разлике за родитељски додатак за друго, треће и четврто дете, бити исплаћена ретроактивно, у целости, до краја године.
Кашњења исплата накнаде породиљама је елиминисана, и сада се исплаћују редовно до 20. у месецу за претходни месец. Кашњење је и био разлог што је закон измењен, тако да накнаду више не исплаћује послодавац, већ држава уплаћује новац породиљи и то од тренутка када оде на породиљско одсуство.

Двеста година Вуковог речника

Као пратећа манифестација 16. Међународног конгреса слависта, који ће се одржати у Београду од 20. до 27. августа, јуче је у Галерији науке и технике САНУ отворена изложба српских речника - „Српска лексикографија од Вука до данас”, коју су заједнички приредили САНУ и Савез славистичких друштава.
Један од главних циљева ове изложбе је обележавање великог јубилеја српске културе – двестогодишњице од објављивања првог издања „Српског рјечника” Вука Стефановића Караџића. Публика ће имати прилику да се упозна са значајем овог речника за утемељење савременог српског језика, са фазама његове израде, као и да види Вуков лични примерак речника; изложени су и други аутентични документи.

Асоцијација за промоцију српског филма

Филмски центар Србије најавио је оснивање „Асоцијације за промоцију српског филма у свету”, са циљем да подржи српски филм, као и да повеже наше ствараоце са филмским ствараоцима и продуцентима у свету. Чињеница је да је велики број земаља изградио свој имиџ користећи могућности филмске уметности.
Фестивали српског филма одржавају се у Чикагу, Ванкуверу, Торонту и Сиднеју. Предложено је да се оснују и фестивали у Паризу, Лондону, Москви, Пекингу и Атини.
Дијаспора се труди да промовише нашу културу нашим исељеницима и домаћем становништву - очекује да их у тим напорима подржи и држава.

Знатно смањене резерве крви

Институт за трансфузију крви Србије саопштио је да су резерве крви драстично смањене и упутио позив грађанима да се одазову и дају крв, како не би дошло до одлагања програма операција у здравственим установама. Потребна је крв свих крвних група, а посебно оне са Рх негативним фактором.

________________________________________________

КРОЗ ПРОПИСЕ

15. 08. 2018.

УСВОЈЕНИ ПРОПИСИ

Данас нема новообјављених службених гласила.

________________________________________________

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

15. 08. 2018.

Универзитет у Београду и даље на Шангајској листи

На Шангајској листи 500 најбољих универзитета света за 2018. годину, која је објављена 14. августа, Универзитет у Београду рангиран је између 301. и 400. места. Ово је нешто лошији пласман у односу на претходну 2017. годину, када је Универзитет у Београду био рангиран између 201. и 300. места, али и поред тога је остао међу 1,5 одсто најбољих светских универзитета.

Почиње 16. „Бир Фест”

Највећи музички фестивал у југоисточној Европи, „Бир фест”, почиње данас, у среду, 15. августа 2018. године. Процењује се да ће ове године 16. „Бир Фест” посетити око пола милиона људи, који ће моћи да уживају на 63 концерта, са 400 извођача тј. у око 59 сати и 20 минута бесплатног музичког програма. Манифестације попут „Бир фест” афирмишу Београд и доприносе имиџу Србије, а пуне и градску касу. Прошле године Београд је од туризма зарадио 800 милиона евра, а само од „Бир фест”-а шест милиона евра. Манифестација музике и пива (300 врста пива) трајаће до недеље.

„Римски Лимес и градови на тлу Србије”

Изложба „Римски Лимес и градови на тлу Србије” Археолошког института биће отворена 15. августа 2018. у Галерији САНУ, као увод у 24. Светски лимес конгрес, који ће од 2. до 9. септембра 2018. бити одржан у Виминацијуму. Посетиоци ће моћи да виде предмете са локалитета дуж римског лимеса (границе) на територији садашње Србије и градова подигнутих на тој граници, а неки од њих се први пут излажу, јер су резултат текућих ископавања.
На поставци је радило више од 25 стручњака уз свесрдну помоћ музеја широм земље који су уступили своје експонате. Изложба је конципирана тако да античко наслеђе приближи сваком посетиоцу са жељом да сазна што више о периоду између првог и петог века.

Археолошка истраживања у Тополи

Записи из турских књига, као и народне приче, навеле су археологе да започну истраживања у селима општине Топола, Манојловићи и Липовац. У Народном музеју у Аранђеловцу кажу да су управо по тим записима из 16. века, у селу Јарменовци постојала два манастира – један посвећен Светом Николи, а други Светом Архангелу.
Остаци, тачније црква за коју се верује да припада једном од та два манастира, пронађени су у селу Манојловићи. У олтару је откривена зидана стопа на којој је стајала камена плоча са часне трпезе. Од посебног је значаја што су на зидовима цркве на појединим местима сачуване велике површине живописа, а у близини је пронађено доста турског и угарског новца, металних предмета, грнчарије и других предмета.

Проширење Комисије за истраживање последица бомбардовања

Како је примарни задатак Комисије да се научно утврди истина и добије одговор зашто су одређене малигне болести у Србији чешће у односу на неке друге земље, састав Комисије ће бити проширен стручњацима из релевантних области, а поред представника Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут” и клиничких центара у њен сасатав биће укључени и представници Института за мајку и дете, Универзитетске дечје клинике, Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења и Института за нуклеарне науке „Винча”.
Од велике помоћи у раду је и што је Комисији уступљена документација и извештаји Комисије италијанског парламента која води истрагу о смртним случајевима италијснских војника у мисијама у иностранству. Планирано је да се у септембру Комисија састане у Врању где ће обићи девет локација које су означене као контаминиране.

________________________________________________

УСВОЈЕНИ ПРОПИСИ

14. 08. 2018.

Садржаје нових прописа можете прегледати на следећем линку:

Службени лист АП Војводине бр. 38 од 8.8.2018.

________________________________________________

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

14. 08. 2018.

Социјално-економски савет подржао иницијативу синдиката

Подржана је иницијатива да се ван снаге стави закон о привременом умањењу плата у јавном сектору, као и иницијатива за измену закона о јавним набавкама, о порезу на имовину, о ПДВ-у, и о порезу на добит правних лица. Представници синдиката кажу да је иницијатива за укидање закона о умањењу плата поднета на време, тачније, да је остављено довољно времена да се у буџету за 2019. сагледа то питање и да очекују да ће Влада прихватити њихов предлог.

Веће плате у просвети за отежане услове рада

Министар просвете је изјавио да ће веће плате у просвети имати они који раде у отежаним условима. Увођењем платних разреда, плате никоме не могу бити смањене, а на веће коефицијенте могу да рачунају просветари који раде у отежаним условима, и они који имају педагошка звања. До сада су они који раде у специјалним одељењима где су деца са посебним потребама, затим у комбинованим одељењима већ имали већи коефицијент, тако да и они улазе у већу категорију. Око 25 посто запослених у просвети би могло да се уведе у прву педагошку категорију, што аутоматски значи већи платни разред.

Измена мреже средњих школа

Министар просвете изјавио је да измена мреже средњих школа предвиђа спајање неких школа, што неће створити технолошке вишкове међу наставницима. Речено је да ће вишак бити неки директори и секретари школа и да је то само први корак у рационализацији, која ће се одвијати у више фаза.

Дугачке листе чекања пацијената

На листама чекања у Србији, које се објављују на сајту Републичког фонда за здравствено осигирање (РФЗО), за операције и одређене дијагностичке поступке налази се 72.540 пацијената. Најдужи су спискови за операцију катаракте са уградњом сочива на којој се налази 25.740 лица, уградњу вештачког колена са 13.815 лица, вештачког кука са 9.825 лица, коронарографију срца на коју чека 3.239 лица, магнетну резонанцу главе са 3.416 лица и уградњу вештачких зализака са 1.315 лица. За најтраженије интервенције се у просеку чека око две године, с тим да се дешава да чекање траје и до шест година.
Како би се чекање смањило из РФЗО је најављено да поред пуштања у рад новог софтвера за формирање листи чекања који је омогућио да једно лице не може да буде на листи у више болница, од краја године ће заживети и регионалне листе чекања које треба да омогуће равномернију територијалну расподелу пацијената.

Ко не жели да буде донор органа треба да попуни образац

Имајући у виду нови Закон о пресађивању људских органа, који је ступио на снагу почетком августа 2018. године, сви они који не желе да буду донори треба да попуне образац који се може добити од изабраног лекара или у Управи за биомедицину у Београду, саопштило је 13. августа 2018. Министарство здравља Републике Србије.

У Србији откривено лежиште ретке руде

У Србији, код Баљевца на Ибру, код Рашке, откривена су лежишта веома ретке руде – бора, чија је вредност процењена на две милијарде долара.

________________________________________________

КРОЗ ПРОПИСЕ

13. 08. 2018.

УСВОЈЕНИ ПРОПИСИ

Садржаје нових прописа можете прегледати на следећем линку:

Службени гласник РС бр. 62 од 10.8.2018.

________________________________________________

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

13. 08. 2018.

Данас седница Социјално–економског савета Србије

Главна тема разговора и преговора биће одређивање нове минималне цене рада у Србији. Репрезентативни синдикати у Србији најавили су 7. августа 2018. да ће тражити повећање минималне зараде најмање за 10%, тј. око 2.500 дин, а највише за 23% до 24% (20% било би око 5.000 дин.). Идеално повећање би било са садашњих 143 дин. на 160 дин., што би покрило 80% минималне потрошачке корпе. Синдикати не пристају на повећање мање од 154 дин., док послодавци кажу да је реално повећање само оно које је у складу с растом БДП-а и инфлације, а то је између 7% и 8%. Минимална зарада тренутно је 24.882 дин, а прима је 350.000 радника у Србији, од којих је око 30.000 у државној служби.

Рок за плаћање треће рате пореза на имовину – 14. август

Пореска управа Србије (ПУС) саопштила је 12. августа 2018. да је рок за плаћање треће рате пореза на имовину 14. август, а за све додатне информације порески обвезници могу се обратити надлежнима у локалним испоставама Пореске управе.

57. Словачке народне свечаности

Традиционална манифестација 57. „Словачке народне свечаности” одржана је, уз богат културно-уметнички програм, од 9. до 12. августа 2018. у словачком војвођанском позоришту у Бачком Петровцу. На отварању смотре речено је да су очување мултинационалног и мултикултурног склада у Војводини приоритети Владе, и то у свим сегментима, од образовања и културе, употребе језика и писма, до информисања на њиховим матерњим језицима. Словачка заједница позната је по својој богатој културној традицији и непоновљивом наивном сликарству и изузетној лепоти народних ношњи.

91. Светски конгрес есперантиста у Крагујевцу

Ових дана у Крагујевцу је одржан 91. Светски конгрес есперантиста у организацији крагујевачког друштва есперантиста „Есперанто” и града Крагујевца, на коме су учешће узели есперантисти из 30-ак земаља из целог света са неколико континената, Бразила, Шпаније, Италије... Наредни Светски конгрес есперантиста одржаће се следеће године у Барселони.

Обновљен рад „Канцеларије за младе” у Ваљеву

У ваљевском Центру за културу, поручено је да све државне структуре морају да се укључе у решавање проблема младих. Неопходни су кораци напред у свим аспектима друштва, а без учешћа младих то је бесмислено. Поновним отварањем „Канцеларија за младе”, која треба да буде својеврсни сервис у повезивању младих људи са градом и Министарством омладине и спорта, град Ваљево је обележио Међународни дан младих.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  
У току ...
„НАЈВАЖНИЈА ПИТАЊА У РЕФОРМИСАЊУ ЈАВНОГ
СЕКТОРА И КАКО ИХ РЕШАВАТИ”

14-17.10.2018.

Златибор, хотел „Палисад”

АГЕНДА     ПРИЈАВА

УСЛОВИ УЧЕШЋА - ПРЕВОЗ И СМЕШТАЈ 

Практикум
„РЕГИСТРОВАЊЕ ФАКТУРА
У ЦЕНТРАЛНОМ РЕГИСТРУ ФАКТУРА” (друго, допуњено издање, мај 2018)
Детаљније »

ПРИРУЧНИК ЗА ЈАВНЕ
НАБАВКЕ (са CD-ом)
Детаљније »

НОВИ КОНТНИ ПЛАН ЗА
БУЏЕТСКИ СИСТЕМ
Детаљније »

Практикум
„ПРИМЕНА ЗАКОНА О
ПОРЕЗИМА НА ИМОВИНУ”
Детаљније »

АНАЛИТИЧКИ КОНТНИ
ОКВИР ЗА ДРУГА
ПРАВНА ЛИЦА
Детаљније »

БУЏЕТСКО РАЧУНОВОДСТВО - ПРИМЕРИ КЊИЖЕЊА
(IV издање)
Детаљније »

Остала издања »

Генерише XML фајл без посебног софтвера

Детаљније »

ПДВ СОФТВЕРСКА АПЛИКАЦИЈА

(ПОПДВ и ПППДВ пореска евиденција са обрасцима)


Детаљније>>

НАРУЏБЕНИЦА
ЗАЈЕДНИЧКО ИЗДАЊЕ
број 20/2018.


» Садржај «
Влада Републике Србије 011/3614-621

Заштитник грађана
011/ 2068-100

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности 011/3408-900

Агенција за борбу против корупције 011/4149-100

Канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручја 011/3617-737


Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42