СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
 Добродошли на сајт „Образовног информатора“
 

АКТУЕЛНО У ЈАВНОМ СЕКТОРУ


СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

28. 08. 2018.

Износ просечне зараде за јун 2018.

Просечна зарада по запосленом у РС, исплаћена у јуну 2018. године износи 68.047 динара, док просечна зарада без пореза и доприноса износи 49.226.
Индекс просечне зараде за месец јун 2018. у односу на претходни месец износи 97,7; индекс просечне зараде без пореза и доприноса у односу на претходни месец износи 97,7.

________________________________________________

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

27. 08. 2018.

Нови изборни предмети и мање градива

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Србије саопштило је 26. августа 2018. да ће нова школска 2018/2019. година за ученике у Србији почети у понедељак, 3. септембра 2018, када ће на наставу поћи више од 800.000 ученика основних и средњих школа. У клупе ће први пут сести и 65.910 ђака првака, а највише нових школараца биће у Београду – око 16.000. Ученике првог и петог разреда основне школе очекују нови наставни планови и програми, као и ученике у првом разреду гимназија, а суштина новина је растерећење и нови изборни предмети.

Борбу против дроге у школама почиње 300 стручњака и 50 тимова

У борбу против дроге у школама у Србији креће 300 стручњака, тачније 50 стручних тимова које су заједничким снагама, тј. мултидисциплинарно формирали МУП Србије, Министарство здравља и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Србије, од понедељка, 27. августа 2018. започиње контролу у свих 1.700 школа у Србији – да ли ученици или наставници и друга лица у школама – користе или дистрибуирају дрогу, и да ли се ученицима нуди или продаје дрога.

________________________________________________

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

20. 08. 2018.

Расписани избори за националне савете националних мањина

17. августа 2018. расписани су избори за националне савете националних мањина, који ће бити одржани до 4. новембра ове године. У посебан бирачки списак до сада је уписано скоро 475.000 бирача. Своје чланове националног савета бирају припадници 22 националне мањине.

Други уписни рок на факултетима почиње 3. септембра

3. и 4. септембра 2018. подносе се пријаве за други уписни рок на факултетима у Србији, док се пријемни испити полажу углавном 6. септембра. У првом уписном року са уписом је завршило 14 од укупно 31 факултета Универзитета у Београду, што значи да су већ испунили уписне квоте.

Нових 286 уџбеника за 22 предмета у школској 2018/2019.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије саопштило је 17. августа 2018. године да ће ученици првог и петог разреда основних школа од 1. септембра 2018. године учити према измењеном плану и програму, а за 22 предмета у понуди је 286 нових уџбеника. Највише је издања за српски, математику и страни језик, а међу насловима су први пут и 103 дигитална издања.

________________________________________________

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

17. 08. 2018.

Избори за савете национални мањина

Данас се расписују избори за савете националних мањина, који ће бити одржани 4. новембра. Тринаест одсто грађана Србије припадници су националних мањина, а најзаинтересованији за излазак на биралишта до сада су били Мађари, Бошњаци, Албанци и Роми.
Национални савети су недржавна тела преко којих националне мањине остварују Уставом зајамчену самоуправу у утврђеним областима друштвеног живота, а та су образовање, култура, информисање, употреба језика и писма. Након усвајања Закона о националним саветима националних мањина редовни избори се одржавају на четири године, а први избори су спроведени 2010. године.

Стање незапослености са 31. јулом 2018.

Према подацима Националне службе за запошљавање – НСЗ на њиховој евиденцији још увек има 574.216 незапослених лица свих занимања, од чега су 305.408 жене, што чини 53,2 од укупног броја незапослених.
Супротно неким информацијама о дефицитарности кадрова за поједина занимања, као што су пекари, возачи и неке друге професије, подаци НСЗ показују да на посао у овом моменту чека 1.065 пекара са другим и трећим степеном стручне спреме, затим возача свих профила (за превоз путника, возачи теретњака, грађевинских машина и других профила), чека 4. 645 професионалних возача са трећим и четвртим степеном, од чега су 330 жене. Затим следе продавци којих је 23.748 и др.

Нови уџбеници за 22 предмета

Како ће ученици првог и петог разреда основне школе од 1, септембра учити према потпуно измењеном плану и програму, пред њима, учитељима и наставницима се нашло 286 нових уџбеника. Ради се о уџбеницима који су прегледани од стране стручњака Завода за унапређење образовања и васпитања и одобрени у штампаној форми за ова два разреда.
Урађена су по први пут и 103 дигитална уџбеника, која су прегледана и одобрена у оквиру пројекта „Дигиталне учионице”, који је покренуло Министарство просвете и који ће се користити у две хиљаде учионица у Србији.

Буњевци обележили Дан Дужијанце

Дан Дужијанце 15. август, један од четири празника националне мањине, Буњевци су обележили свечаним дефилеом кроз центар Суботице и програмом у Великој већници градске куће, где су бандашица и бандаш хлеб умешен од новог зрна пшенице, предали председници Буњевачког националног савета др. Сузани Кујунџћ Остојић.
Буњевци кроз младе нараштаје чувају обичаје и матерњи језик. Током једанаест година колико деца у школама уче буљевачки говор похађало је хиљаде ђака, а ускоро ће се у Покрајинском секретаријату за образовање одлучивати да ли ће се после стандардизације буњевачког учити језик или говор.

Повећана штедња грађана

Подаци НБС показују да је у последњих шест година утростручена динарска штедња и то са 18 милијарди динара у августа 2012. године, на 54,4 милијарде динара у јулу 2018. године и наставља да расте. У истом периоду повећана је и девизна штедња са 7,9 милијарди евра, на 9,7 милијарди евра.
Чињеница да су динарска и девизна штедња повећане упркос смањењу каматних стопа на орочене депозите становништва, oцењује се као охрабрујућа и као израз поверења грађана у финансијски систем. Како истиче НБС поверење грађана у домаћу валуту повећано је захваљујући мерама монетарне политике и постигнутој трострукој стабилности – инфлације, девизног курса и финансијског система.

________________________________________________

КРОЗ ПРОПИСЕ

16. 08. 2018.

УСВОЈЕНИ ПРОПИСИ

Данас нема новообјављених службених гласила.

________________________________________________

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

16. 08. 2018.

Повећање пензија од новембра

Како је најављено од стране председника Србије, пензије би за све пензионере од новембра требало да буду веће за 9 одсто, што условљава скок расхода у буџету, како је речено, за 45 милијарди динара.
Током преговора са ММФ-ом процењено је да је за повећање пензија остало простора у буџету у износу од 33 милијарде. С друге стране треба имати у виду да је прогноза привредног раста, имајући у виду постигнуте резултате у првој половини године, повећана на 4 одсто у 2018. години, али и чињеницу да укидање Закона о привременом умањењу пензија повећава расходе Фонда ПИО за 25 милијарди динара. По реакцијама савеза пензионера ипак се очекује да ће проценат повећања пензија бити исти за све, а видеће се колико ће да износи.

Исплата разлике родитељског додатка

Имајући у виду примедбу да још:
   • нису почеле да се спроводе мере за подстицање рађања које су ступиле на снагу 1. јула,
   • увек родитељи добијају старе износе,
министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања изјавио је да ће исплата разлике за родитељски додатак за друго, треће и четврто дете, бити исплаћена ретроактивно, у целости, до краја године.
Кашњења исплата накнаде породиљама је елиминисана, и сада се исплаћују редовно до 20. у месецу за претходни месец. Кашњење је и био разлог што је закон измењен, тако да накнаду више не исплаћује послодавац, већ држава уплаћује новац породиљи и то од тренутка када оде на породиљско одсуство.

Двеста година Вуковог речника

Као пратећа манифестација 16. Међународног конгреса слависта, који ће се одржати у Београду од 20. до 27. августа, јуче је у Галерији науке и технике САНУ отворена изложба српских речника - „Српска лексикографија од Вука до данас”, коју су заједнички приредили САНУ и Савез славистичких друштава.
Један од главних циљева ове изложбе је обележавање великог јубилеја српске културе – двестогодишњице од објављивања првог издања „Српског рјечника” Вука Стефановића Караџића. Публика ће имати прилику да се упозна са значајем овог речника за утемељење савременог српског језика, са фазама његове израде, као и да види Вуков лични примерак речника; изложени су и други аутентични документи.

Асоцијација за промоцију српског филма

Филмски центар Србије најавио је оснивање „Асоцијације за промоцију српског филма у свету”, са циљем да подржи српски филм, као и да повеже наше ствараоце са филмским ствараоцима и продуцентима у свету. Чињеница је да је велики број земаља изградио свој имиџ користећи могућности филмске уметности.
Фестивали српског филма одржавају се у Чикагу, Ванкуверу, Торонту и Сиднеју. Предложено је да се оснују и фестивали у Паризу, Лондону, Москви, Пекингу и Атини.
Дијаспора се труди да промовише нашу културу нашим исељеницима и домаћем становништву - очекује да их у тим напорима подржи и држава.

Знатно смањене резерве крви

Институт за трансфузију крви Србије саопштио је да су резерве крви драстично смањене и упутио позив грађанима да се одазову и дају крв, како не би дошло до одлагања програма операција у здравственим установама. Потребна је крв свих крвних група, а посебно оне са Рх негативним фактором.

________________________________________________

КРОЗ ПРОПИСЕ

15. 08. 2018.

УСВОЈЕНИ ПРОПИСИ

Данас нема новообјављених службених гласила.

________________________________________________

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

15. 08. 2018.

Универзитет у Београду и даље на Шангајској листи

На Шангајској листи 500 најбољих универзитета света за 2018. годину, која је објављена 14. августа, Универзитет у Београду рангиран је између 301. и 400. места. Ово је нешто лошији пласман у односу на претходну 2017. годину, када је Универзитет у Београду био рангиран између 201. и 300. места, али и поред тога је остао међу 1,5 одсто најбољих светских универзитета.

Почиње 16. „Бир Фест”

Највећи музички фестивал у југоисточној Европи, „Бир фест”, почиње данас, у среду, 15. августа 2018. године. Процењује се да ће ове године 16. „Бир Фест” посетити око пола милиона људи, који ће моћи да уживају на 63 концерта, са 400 извођача тј. у око 59 сати и 20 минута бесплатног музичког програма. Манифестације попут „Бир фест” афирмишу Београд и доприносе имиџу Србије, а пуне и градску касу. Прошле године Београд је од туризма зарадио 800 милиона евра, а само од „Бир фест”-а шест милиона евра. Манифестација музике и пива (300 врста пива) трајаће до недеље.

„Римски Лимес и градови на тлу Србије”

Изложба „Римски Лимес и градови на тлу Србије” Археолошког института биће отворена 15. августа 2018. у Галерији САНУ, као увод у 24. Светски лимес конгрес, који ће од 2. до 9. септембра 2018. бити одржан у Виминацијуму. Посетиоци ће моћи да виде предмете са локалитета дуж римског лимеса (границе) на територији садашње Србије и градова подигнутих на тој граници, а неки од њих се први пут излажу, јер су резултат текућих ископавања.
На поставци је радило више од 25 стручњака уз свесрдну помоћ музеја широм земље који су уступили своје експонате. Изложба је конципирана тако да античко наслеђе приближи сваком посетиоцу са жељом да сазна што више о периоду између првог и петог века.

Археолошка истраживања у Тополи

Записи из турских књига, као и народне приче, навеле су археологе да започну истраживања у селима општине Топола, Манојловићи и Липовац. У Народном музеју у Аранђеловцу кажу да су управо по тим записима из 16. века, у селу Јарменовци постојала два манастира – један посвећен Светом Николи, а други Светом Архангелу.
Остаци, тачније црква за коју се верује да припада једном од та два манастира, пронађени су у селу Манојловићи. У олтару је откривена зидана стопа на којој је стајала камена плоча са часне трпезе. Од посебног је значаја што су на зидовима цркве на појединим местима сачуване велике површине живописа, а у близини је пронађено доста турског и угарског новца, металних предмета, грнчарије и других предмета.

Проширење Комисије за истраживање последица бомбардовања

Како је примарни задатак Комисије да се научно утврди истина и добије одговор зашто су одређене малигне болести у Србији чешће у односу на неке друге земље, састав Комисије ће бити проширен стручњацима из релевантних области, а поред представника Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут” и клиничких центара у њен сасатав биће укључени и представници Института за мајку и дете, Универзитетске дечје клинике, Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења и Института за нуклеарне науке „Винча”.
Од велике помоћи у раду је и што је Комисији уступљена документација и извештаји Комисије италијанског парламента која води истрагу о смртним случајевима италијснских војника у мисијама у иностранству. Планирано је да се у септембру Комисија састане у Врању где ће обићи девет локација које су означене као контаминиране.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  
У току ...
А) XII ГОДИШЊА КОНФЕРЕНЦИЈА БУЏЕТСКИХ КОРИСНИКА
12.12.2018. у 10 часова, Београд, Сава Центар
Бесплатно за све буџетске кориснике

Б) САВЕТОВАЊЕ „СТРУКОВНО УДРУЖИВАЊЕ“
12.12.2018. у 20 часова, Београд, Дом војске

В) СЕМИНАР „ПРАКТИЧНА ПРИМЕНА ДИГИТАЛНЕ ТРАНСФОРМАЦИЈЕ У ПОСЛОВАЊУ БУЏЕТСКИХ КОРИСНИКА”
13.12.2018. у 10 часова, Београд, хотел „Life Design”

ПРОГРАМ »           ПРИЈАВА »
ОБАВЕЗА СПРОВОЂЕЊА РЕДОВНОГ
ГОДИШЊЕГ ПОПИСА
(СА СТАЊЕМ НА ДАН 31.12.2018)
И ПРИПРЕМЕ БУЏЕТСКИХ КОРИСНИКА ЗА
ПОСЛОВАЊЕ У 2019. ГОДИНИ


5.12.2018. Нови Сад
6.12.2018. Ниш
7.12.2018. Крагујевац
10.12.2018 Београд
14.12.2018. Ужице

Детаљније »          Пријава »
Практикум
„РЕГИСТРОВАЊЕ ФАКТУРА
У ЦЕНТРАЛНОМ РЕГИСТРУ ФАКТУРА” (друго, допуњено издање, мај 2018)
Детаљније »

ПРИРУЧНИК ЗА ЈАВНЕ
НАБАВКЕ (са CD-ом)
Детаљније »

НОВИ КОНТНИ ПЛАН ЗА
БУЏЕТСКИ СИСТЕМ
Детаљније »

Практикум
„ПРИМЕНА ЗАКОНА О
ПОРЕЗИМА НА ИМОВИНУ”
Детаљније »

АНАЛИТИЧКИ КОНТНИ
ОКВИР ЗА ДРУГА
ПРАВНА ЛИЦА
Детаљније »

БУЏЕТСКО РАЧУНОВОДСТВО - ПРИМЕРИ КЊИЖЕЊА
(IV издање)
Детаљније »

Остала издања »

Генерише XML фајл без посебног софтвера

Детаљније »

ПДВ СОФТВЕРСКА АПЛИКАЦИЈА

(ПОПДВ и ПППДВ пореска евиденција са обрасцима)


Детаљније>>

НАРУЏБЕНИЦА
ПОДСЕТНИК ЗА ДИРЕКТОРА
број 23/2018.


» Садржај «
ПРАВНИ САВЕТНИК
број 23/2018.


» Садржај «
БУЏЕТСКО РАЧУНОВОДСТВО
број 23/2018.


» Садржај «
Влада Републике Србије 011/3614-621

Заштитник грађана
011/ 2068-100

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности 011/3408-900

Агенција за борбу против корупције 011/4149-100

Канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручја 011/3617-737


Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42