СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
 Добродошли на сајт „Образовног информатора“
 

АКТУЕЛНО У ЈАВНОМ СЕКТОРУ


ИЗ РАДА ОБРАЗОВНОГ ИНФОРМАТОРА

04. 04. 2019.

Пример добре праксе у буџетском пословању

Одржан је Први едукативни циклус - радионица, на тему:
„ПОСЛОВАЊЕ УСТАНОВА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ
У ИНФОРМАЦИОНОМ СИСТЕМУ ИЗВРШЕЊА БУЏЕТА – ИСИБ”

у организацији Образовног информатора (даље: ОИ) у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (даље: Министарство), у Врњачкој Бањи, 28. и 29. априла 2019. године.

Скупу је присуствовало око 200 учесника. Овако велики број посленика „социјале” је донео посебан квалитет у синергији знања и искуства и унео позитивну енергију и организатору и учесницима за даље пословне кораке.
Закључци са овог догађаја су следећи:
1. Установама социјалне заштите је поводом увођења Информационог система извршења буџета – ИСИБ (од јануара 2019. године), пружена солидна основа за утемељивање система буџетског пословања, односно извршење планираних финансија је чвршће увезано у циклус целокупног БУЏЕТСКОГ СИСТЕМА.
Практични примери рада у ИСИБ-у помогли су учесницима да сагледају решења за ситуације које идентификоване као проблемске, а које су добрим и детаљним Упутством разрешили врсни стручњаци из надлежног Министарства и благовремено доставили установа социјалне заштите. Од многобројних питања остала су само два на која ће, надамо се, бити ускоро одговорено.
2. Начин преношења знања (у овом случају реч је о примени закона о буџетском систему као кровног правног акта за целокупно и интегрисано БУЏЕТСКО ПОСЛОВАЊЕ) наставиће се организовањем практичних радионица преко секције за установе социјалне заштите, а које су најважнији облик струковног удруживања у оквиру Удружења рачуновођа у ванпривредним делатностима (основано 1997. године).
3. У трећи закључак, који се спонтано наметнуо Редакцији Образовног информатора јесте потреба да се рад наведеног струковног удружења програмски обогати, а активност чланова удружења у даљем раду плански и организационо осмисли, тако да рачуноводствена струка у сарадњи са директорима и правном струком, поводом важних прописа везаних за јавне финансије, буде јадан од незаобилазних чинилаца, како у примени тако и у доношењу законске регулативе релевантне за целокупно буџетско пословање.

Отварање ЕДУ - канцеларије за унапређење пословања

Поводом отварања едукативног центра за унапређење пословања у Крагујевцу, одржаће се пригодна свечаност 10. маја 2019. године у 18 часова, у Бизнис Иновативном Центру, Трг Тополиваца бр. 4.
Поводом отварања Канцеларије организујемо од 10 – 15 часова и промотивни семинар/радионицу на тему „Увођење акта о безбедности ИКТ система у организацији”. О условима учешћа можете се информисати позивом на бр. 011/2624-434; 2628-870 и 063-688-542.

ПРОПИСИ

Скупштина Србије усвојила сет здравствених закона
Народна скупштина Републике Србије усвојила је 3. априла 2019. године сет закона у области здравства:
1. Закон о здравственом осигурању,
2. Закон о здравственој заштити,
3. Закон о предметима опште употребе,
4. Закон о изменама и допунама Закона о супстанцама које се користе у недозвољеној производњи опојних дрога и психотропних супстанци.
Наведени закони објављени су у „Сл. гл. РС” број 25, од 3. априла 2019. године. Опширније о Закону о здравственом осигурању и Закону о здравственој заштити писаћемо у часопису „Правни саветник“ број 8/2019.
Поред наведених закона усвојени су и:
5. Закон о потврђивању Акта о оснивању Азијске инфраструктурне инвестиционе банке, и
6. Закон о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Литваније о сарадњи у борби против криминала.

ПОСЛОВНЕ ОБАВЕЗЕ

До 15. маја пријава пореза на доходак изнад 2,47 милиона
Пореска управа Србије (ПУС) саопштила је 2. априла 2019. да грађани који су у 2018. остварили доходак већи од троструког износа просечне годишње зараде по запосленом у Србији, односно већи од 2.470.644 динара, имају рок до 15. маја да поднесу пријаву пореза на доходак. Обвезници пореза на годишњи доходак грађана су физичка лица резиденти, за доходак остварен на територији Србије и у другој држави и нерезиденти за доходак остварен на територији Републике Србије.

АКТУЕЛНОСТИ

Буџет Србије има резултат за 35 млрд. бољи од очекиваног
За прва три месеца 2019. Србија је уместо планираног фискалног дефицита од 19 млрд. дин. остварила суфицит од 15,8 млрд. дин., тј. резултат који је за 35 млрд. дин., тј. за скоро 300 мил. евра бољи од очекиваног, што даје за право да будемо оптимисти у 2019. години.

Дан студената Београдског универзитета – 4. април
Универзитет у Београду обележава данас Дан студената. Четврти април студенти у Београду обележавају у знак сећања на велике демонстрације које су београдски студенти организовали 4. априла 1936. године због јачања фашизма у Немачкој. Тада је у протесту, убијен студент права Жарко Мариновић. Поводом дана студената, данас ће у Алеји великана на Новом гробљу бити положен венац на гроб Жарка Мариновића, а затим је у 16.30 предвиђена Свечана академија у Дому културе Студентски град.

Социјални дијалог на локалном нивоу
За деценију и по у Србији је основан 21 локални Социјално–економски савет. За годину дана, највише је рађено на јачању социјалног дијалога на локалном нивоу, чему је допринело и оснивање локалних организација Уније послодаваца. Циљ је да се што пре оснују регионални Социјално–економски савети, како би они што пре преузели доношење планова и одлука на локалном нивоу, према својим потребама.

„Дигитална недеља Србије”: Србија се убрзано мења
Србија се убрзано мења и све што нам се у прошлости чинило као недостижно постаје реалност захваљујући компетенцијама наших инжењера, изјавио је 3. априла 2019. министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој, на отварању скупа „International Day” у оквиру „Дигиталне недеље Србије” која се одржава од 1. до 7. априла. Он је истакао да би извоз ИТ услуга, који је у 2018. достигао рекордан износ од 1,35 млрд. евра (уз раст извоза од чак 26% у односу на 2017.) и по девизном приливу надмашио највеће извознике „Фијат” и Железару Смедерево, за три година могао да се удвостручи.

________________________________________________

ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

27. 03. 2019.

Локална самоуправа/Социјална заштита
Потписани уговори о наменским трансферима локалним самоуправама
Информације за Локалну самоуправу погледајте овде: Локална самоуправа
Информације за Социјалну заштиту погледајте овде: Социјална заштита

Просвета
Пет факултета заинтересовано за нови мастер у сарадњи са ИТ индустријом
Пријављивање за програме ИС Петница
Информације за Просвету погледајте овде: Просвета

ПРОПИСИ

- Данас нема новообјављениh службених гласила.

ИЗ РАДА ОБРАЗОВНОГ ИНФОРМАТОРA

Радионица:
„Пословање установа социјалне заштите у информационом систему извршења буџета – ИСИБ”,
Врњачка Бања, 28. и 29. март 2019.
Пријава; Образац за питања

Садржај комплета часописа број 6/2019 можете погледати на следећим линковима:
Подсетник за директора
Правни саветник
Буџетско рачуноводство

Нови (По)недељник можете погледати овде: број 204
Уколико нисте примили овај или неки од претходних бројева (По)недељника, а желите да добијате сваког понедељка на вашу мејл адресу, пријавите се на korisnickiservis@obrazovni.rs.

________________________________________________

Просвета

26. 03. 2019.

Школе спремне за упис првака
Информације за просвету погледајте овде: Специфичности буџетских корисника / Просвета


Социјална заштита
Детаљна анализа укидања казнених поена за одлазак у пензију
Информације за социјалну заштиту погледајте овде: Специфичности буџетских корисника / Социјална заштита


Правосуђе
Србија напредовала у борби против корупције
Информације за правосуђе погледајте овде: Специфичности буџетских корисника / Правосуђе


Култура
Изложба Биљане Вилимон и Владимира Величковића у Паризу
Информације за културу погледајте овде: Специфичности буџетских корисника / Култура

ПРОПИСИ
- Данас нема новообјављени службених гласила.

ИЗ РАДА ОБРАЗОВНОГ ИНФОРМАТОРA

Радионица:
„Пословање установа социјалне заштите у информационом систему извршења буџета – ИСИБ”,
Врњачка Бања, 28. и 29. март 2019.
Пријава; Образац за питања

Садржај комплета часописа број 6/2019 можете погледати на следећим линковима:
Подсетник за директора
Правни саветник
Буџетско рачуноводство

Нови (По)недељник можете погледати овде: број 204
Уколико нисте примили овај или неки од претходних бројева (По)недељника, а желите да добијате сваког понедељка на вашу мејл адресу, пријавите се на korisnickiservis@obrazovni.rs.

________________________________________________

Пословне информације

25. 03. 2019.

Просечна зарада за јануар 2019. године износи 54.521 динар нето

Републички завод за статистику Србије објавио је податке о просечним зарадама по запосленом за јануар 2019. године који износи 75.296 динара, тј. 54.521 динар без пореза и доприноса.
Индекс просечне зараде за месец јануар 2019. године у односу на претходни месец износи 103,9; индекс просечне зараде без пореза и доприноса у односу на претходни месец износи 103,7.

Побољшање услуга јавне управе

На Конференцији у организацији Министарства државне управе и локалне самоуправе и Пројекта српско-немачке развојне сарадње ''Подршка реформи јавне управе у Србији'' истакнуто је да је доношење Закона о општем управном поступку био је први корак ка побољшању услуга јавне управе, а наглашена је и потреба за бољим информисањем о предностима које је донео еЗУП, као и за већим мотивисањем општина и градова да одговоре на потребе грађана.
Од увођења софтвера за електронску размену података еЗУП-а више од 1.400.000 пута размењени су подаци преко тог система, а потписано је 188 административних поступака на локалу у циљу уједначавања праксе, како би се избегле разлике у поступању управе у градовима и општинама у Србији.
Кроз Буџетски фонд за локалне самоуправе прошле године је финансирано увођење еУправе и информационих технологија у 18 општина у Србији. Ове године Фонд је увећан за 50 одсто, па ће са приближно пола милијарде динара бити подржани разни пројекти са којима локалне самоуправе могу да конкуришу до 1. априла.
Започето је и увођење јединственог управног места ''one stop shop'' на којем се грађани могу обратити за различите послове управе.
Недавно усвојен Закон о Централном регистру становништва омогућиће да се до 1. септембра 2020. године на једном месту обједине подаци о грађанима из 13 различитих евиденција у шест различитих регистара.
Управне реформе неопходне су у циљу бољег пружања услуга грађанима и привреди.

Локална самоуправа
Позив градовима и општинама да пријаве пројекте за средства из Фонда за локал
Информације за локалну самоуправу погледајте овде: Специфичности буџетских корисника / Локална самоуправа

Просвета
Увођење савремених технологија у наставу
Информације за просвету погледајте овде: Специфичности буџетских корисника / Просвета

Здравство
Потписан Меморандум о улагању у здравствену заштиту деце и омладине између Министарства здравља и компаније НИС
Србија прати савремене трендове у домену неурохирургије

Информације за здравство погледајте овде: Специфичности буџетских корисника / Здравство

Наука
Израда финалне верзије Нацрта закона о науци и истраживањима
Информације за науку погледајте овде: Специфичности буџетских корисника / Наука


ПРОПИСИ
Објављена су следећа службена гласила:
- Службени гласник РС, број 20 од 22.3.2019.

ИЗ РАДА ОБРАЗОВНОГ ИНФОРМАТОРA

Радионица:
„Пословање установа социјалне заштите у информационом систему извршења буџета – ИСИБ”,
Врњачка Бања, 28. и 29. март 2019.
Пријава; Образац за питања

Садржај комплета часописа број 6/2019 можете погледати на следећим линковима:
Подсетник за директора
Правни саветник
Буџетско рачуноводство

Нови (По)недељник број 204 данас на Вашем мејлу!
Уколико нисте примили овај или неки од претходних бројева (По)недељника, а желите да добијате сваког понедељка на вашу мејл адресу, пријавите се на korisnickiservis@obrazovni.rs.

________________________________________________

Пословне информације

22. 03. 2019.

Истиче рок за електронско подношење ППИ - 1 пријаве за правна лица

Подсећамо да је крајњи рок за електронско подношење пореских пријава за правна лица (Образац ППИ-1) путем Портала Јединственог информационог система локалних пореских администрација (www. lpa.gov.rs) 31. март 2019. године.
Од 01.01.2019. године подношење пореских пријава за утврђивање пореза на имовину у електронском облику од ове године је обавезно за обвезнике који воде пословне књиге, у складу са чланом 38. став 7. тачка 7) подтачка 7 Закона о пореском поступку и пореској администрацији ("Службени гласник РС", број 80/02…95/18)
Напомињемо да се сходно одредбама члана 33в, став 3. Закона о порезима на имовину (,,Службени гласник РС'' 80/02…и 95/18) пореска пријава подноси и за имовину за коју обвезник има право на пореско ослобођење. Буџетски корисници су обвезници пореза на имовину и подносе пореску пријаву ППИ-1 и Прилог 2. електронским путем иако остварују право на пореско ослобођење.

Пријава пореза на зараду у 2018. већу од 2.470.644 динара до 15. маја

Запослени у Србији који су у 2018. зарадили више од 2.470.644 динара обавезни су да најкасније до 15. маја 2019. поднесу пријаву за плаћање годишњег пореза на доходак грађана. Просечна годишња зарада у Србији у 2018. била је 823.548 дин., а обвезници пореза на годишњи доходак грађана су они који зараде више од три просечне зараде и порез плаћају на износ преко тог лимита. Они који су зарадили више од три просечне зараде у 2018. имају право и на личне одбитке и то за пореског обвезника 40% просечне годишње зараде од око 329.419 дин, а за издржаваног члана породице 15%, тј. 123.532 дин. Стопа пореза на опорезиви доходак је 10%, до шестоструке просечне зараде.

Просвета
Подстицање демократске културе у школама
Информације за просвету погледајте овде: Специфичности буџетских корисника / Просвета

Социјална заштита
Предлог закона о родној равноправности у финалној фази
Информације за социјалну заштиту погледајте овде: Специфичности буџетских корисника / Социјална заштита

Здравство
Спровођење Закона о трансплантацији испод очекивања
Информације за здравство погледајте овде: Специфичности буџетских корисника / Здравство

Култура
Представљена Стратегија Удружења књижевника Србије за период 2019-2023.
Ноћ музеја са темом „Слобода” одржава се 18. маја

Информације за културу погледајте овде: Специфичности буџетских корисника / Култура


ПРОПИСИ
Објављена су следећа службена гласила:
- Службени лист АП Војводине, број 13 од 7.3.2019. и
- Службени лист АП Војводине, број 14 од 13.3.2019. године.

ИЗ РАДА ОБРАЗОВНОГ ИНФОРМАТОРA

Радионица:
„Пословање установа социјалне заштите у информационом систему извршења буџета – ИСИБ”,
Врњачка Бања, 28. и 29. март 2019.
Пријава; Образац за питања

Садржај комплета часописа број 6/2019 можете погледати на следећим линковима:
Подсетник за директора
Правни саветник
Буџетско рачуноводство

Нови (По)недељник можете погледати овде: број 203
Уколико нисте примили овај или неки од претходних бројева (По)недељника, а желите да добијате сваког понедељка на вашу мејл адресу, пријавите се на korisnickiservis@obrazovni.rs.

________________________________________________

Просвета

21. 03. 2019.

Србија најбржа у региону по увођењу дигитализације у наставу
Исплата стипендија и кредита

Информације за просвету погледајте овде: Специфичности буџетских корисника / Просвета

Социјална заштита
Подршка Европске Уније у активном укључивању младих и њиховом запошљавању
Информације за социјалну заштиту погледајте овде: Специфичности буџетских корисника / Социјална заштита

Здравство
Облежен Национални дан борбе против рака дојке
Информације за здравство погледајте овде: Специфичности буџетских корисника / Здравство

ПРОПИСИ
Објављена су следећа службена гласила:
- Службени гласник РС, број 19 од 20.3.2019,
- Службени лист Града Београда, број 13 од 4.3.2019. и
- Службени лист Града Београда, број 17 од 12.3.2019. године.

ИЗ РАДА ОБРАЗОВНОГ ИНФОРМАТОРA


Радионица:
„Пословање установа социјалне заштите у информационом систему извршења буџета – ИСИБ”,
Врњачка Бања, 28. и 29. март 2019.
Пријава; Образац за питања

Садржај комплета часописа број 6/2019 можете погледати на следећим линковима:
Подсетник за директора
Правни саветник
Буџетско рачуноводство

Нови (По)недељник можете погледати овде: број 203
Уколико нисте примили овај или неки од претходних бројева (По)недељника, а желите да добијате сваког понедељка на вашу мејл адресу, пријавите се на korisnickiservis@obrazovni.rs.

________________________________________________

Локална самоуправа

20. 03. 2019.

Јавни позив за подршку локалних самоуправа за рад саветодавних служби за грађане
Информације за локалну самоуправу погледајте овде: Специфичности буџетских корисника / Локална самоуправа

Просвета
О могућностима за проширење образовне сарадње Србије и Белгије
Посебан пријемни испит за информатичаре у гимназијама

Информације за просвету погледајте овде: Специфичности буџетских корисника / Просвета

Социјална заштита
Потписан Меморандум о сарадњи са Међународним центром за очување и истраживање културно - историјског наслеђа Источне Европе „Меморијал“
Информације за социјалну заштиту погледајте овде: Специфичности буџетских корисника / Социјална заштита

Култура
Афирмација ћирилице у пословној комуникацији
Информације за културу погледајте овде: Специфичности буџетских корисника / Култура

Спорт и омладина
ЕП за кошаркашице промоција женског спорта и Србије
Информације за Спорт и омладину погледајте овде: Специфичности буџетских корисника / Спорт и омладина

ПРОПИСИ
Данас нема новообјављених прописа.

ИЗ РАДА ОБРАЗОВНОГ ИНФОРМАТОРA

Радионица:
„Пословање установа социјалне заштите у информационом систему извршења буџета – ИСИБ”,
Врњачка Бања, 28. и 29. март 2019.
Пријава; Образац за питања

Садржај комплета часописа број 6/2019 можете погледати на следећим линковима:
Подсетник за директора
Правни саветник
Буџетско рачуноводство

Нови (По)недељник можете погледати овде: број 203
Уколико нисте примили овај или неки од претходних бројева (По)недељника, а желите да добијате сваког понедељка на вашу мејл адресу, пријавите се на korisnickiservis@obrazovni.rs.

________________________________________________

Локална самоуправа

19. 03. 2019.

Позив за достављање Изјаве о заинтересованости у оквиру Пројекта Подршка спровођењу АП СРЈУ – реформа локалне самоуправе 2016-2019.
Информације за локалну самоуправу погледајте овде: Специфичности буџетских корисника / Локална самоуправа

Социјална заштита
Унапређење положаја особа са инвалидитетом
Информације за социјалну заштиту погледајте овде: Специфичности буџетских корисника / Социјална заштита

ПРОПИСИ
Објављенa су следећа службена гласила:
- Службени гласник РС – Међународни уговори, број 3 од 18.3.2019,
- Службени лист Града Београда, број 11 од 4.3.2019,
- Службени лист Града Београда, број 12 од 4.3.2019,
- Службени лист Града Београда, број 14 од 4.3.2019,
- Службени лист Града Београда, број 15 од 6.3.2019,
- Службени лист Града Београда, број 16 од 7.3.2019.

ИЗ РАДА ОБРАЗОВНОГ ИНФОРМАТОРA

Радионица:
„Пословање установа социјалне заштите у информационом систему извршења буџета – ИСИБ”,
Врњачка Бања, 28. и 29. март 2019.
Пријава; Образац за питања

Садржај комплета часописа број 6/2019 можете погледати на следећим линковима:
Подсетник за директора
Правни саветник
Буџетско рачуноводство

Нови (По)недељник можете погледати овде: број 203
Уколико нисте примили овај или неки од претходних бројева (По)недељника, а желите да добијате сваког понедељка на вашу мејл адресу, пријавите се на korisnickiservis@obrazovni.rs.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  
У току ...
„УПРАВЉАЊЕ РИЗИЦИМА У ДИГИТАЛНОМ ПОСЛОВАЊУ”
- први корак у приступу дигиталној трансформацији -

10. мај 2019. године од 10.00 до 15.00 часова
Крагујевац, Трг Тополиваца бр. 4 (Бизнис Иновативни Центар)

Програм »          Пријава »
Образац за питања »
Практикум
„РЕГИСТРОВАЊЕ ФАКТУРА
У ЦЕНТРАЛНОМ РЕГИСТРУ ФАКТУРА” (друго, допуњено издање, мај 2018)
Детаљније »

ПРИРУЧНИК ЗА ЈАВНЕ
НАБАВКЕ (са CD-ом)
Детаљније »

НОВИ КОНТНИ ПЛАН ЗА
БУЏЕТСКИ СИСТЕМ
Детаљније »

Практикум
„ПРИМЕНА ЗАКОНА О
ПОРЕЗИМА НА ИМОВИНУ”
Детаљније »

АНАЛИТИЧКИ КОНТНИ
ОКВИР ЗА ДРУГА
ПРАВНА ЛИЦА
Детаљније »

БУЏЕТСКО РАЧУНОВОДСТВО - ПРИМЕРИ КЊИЖЕЊА
(IV издање)
Детаљније »

Остала издања »

Генерише XML фајл без посебног софтвера

Детаљније »

ПДВ СОФТВЕРСКА АПЛИКАЦИЈА

(ПОПДВ и ПППДВ пореска евиденција са обрасцима)


Детаљније>>

НАРУЏБЕНИЦА
ПОДСЕТНИК ЗА ДИРЕКТОРА
број 7/2019.


» Садржај «
ПРАВНИ САВЕТНИК
број 7/2019.


» Садржај «
БУЏЕТСКО РАЧУНОВОДСТВО
број 7/2019.


» Садржај «
Влада Републике Србије 011/3614-621

Заштитник грађана
011/ 2068-100

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности 011/3408-900

Агенција за борбу против корупције 011/4149-100

Канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручја 011/3617-737


Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42