Специфичности буџетских корисника
 

Култура

„Кад оцењујем неко уметничко дело, однесем га и ставим поред нечега што је Бог створио, поред дрвета или цвета. Ако је у питању несклад, значи да то није уметност.”
- Марк Шагал
28.03.2024.

Потписан Уговор за пpојекат Зрењанин – Престоница културе Србије 2025. године

Mинистарство културе потписалo је са Градом Зрењанином Уговор за пројекат Престоница културе Србије 2025. године.
У конкуренцији за титулу Престонице културе Србије 2025. било је осам градова и општина.
Програм под називом „Меандри града – токови културе“ прожима традицију, мултикултуралност и историју овог града са модерним, настојећи да културу још више приближи грађанима Зрењанина и да направи мостове културе и ка модерним садржајима.
У плану је око 100 културних програма, од којих чак 50 потпуно новокреираних за Престоницу културе 2025. године.
Пројектом је предвиђено и десет инфраструктурних пројеката, као и потпуна реконструкција, реновирање и адаптација Градске куће, историјског здања које ће за годину дана бити предато на коришћење свим становницима Зрењанина.
Зрењанин ће од Ужица титулу Престонице културе Србије преузети званично 21. марта 2025. године.

________________________________________________
22.03.2024.

Ужице и званично Престоница културе Србије

Свечаном церемонијом у оквиру програма „Празник светлости“ на Тргу партизана, Ужице је и званично постало Престоница културе Србије за 2024. годину.
Уметнички концепт овогодишњег пројекта Престоница културе Србије развијен је под мотом светлости, дубоко утемељеним у локалној традицији и чињеници да је Ужице међу првима у Европи имало хидроцентралу, засновану на принципима Николе Тесле. Програмски садржаји биће реализовани под слоганом „Ера културе“, кроз четири тематске области, које обухватају културно-историјско наслеђе и савремене уметничке праксе и перспективе у духу Стратегије развоја културе града Ужица („Лучоноше“, „Пла(е)мените бакље“, „Шарена светла рефлектора“ и „Сајбер ера“).

________________________________________________
15.03.2024.

Отворен Павиљон Србије на првом Бијеналу уметности на Малти

На првом Бијеналу уметности на Малти, које се одржава од 11. марта до 31. маја ове године, отворен је Павиљон Републике Србије. Нашу земљу представљају три уметника, сликари Ивана Живић и Ђорђе Станојевић и вајар Миодраг Роган.
Тема првог Бијенала уметности, које се одржава под патронатом Унеска, је „Бело море маслињака“, а Република Србија једна је од земаља учесница која се представља изложбом „Ликовност и наслеђе: визуелни дијалог који носи поруку о потребама чувања и заштите“.
Поред националних селекција, уметници из више од двадесет земаља представљају се и на бројним локацијама широм Малте у оквиру тематских поставки.

________________________________________________
04.03.2024.

Нови позив подршке копродукционим серијама – од 4. марта до 9. априла 2024. године

Уоквиру трогодишњег Пилот програма подршке копродукцијама серија (2023–2025), Европског фонда за подршку копродукције и дистрибуције креативних кинематографских и аудио-визуелних дела Eurimages Савета Европе, у коме Република Србија учествује, Дирекција Фонда Eurimages – ТВ серије, расписује нови позив у трајању од 4. марта до 9. априла о.г.
1. Позив за подршку копродукционим серијама – драмским, документарним и анимираним копродукционим остварењима. Грант је осмишљен да помогне копродукцијама између независних продуцената из земаља учесница и оних у државама чланицама географске зоне Фонда Eurimages, подстичући сарадњу уско повезану са емитерима или сервисима за стримовање. Подршка копродукцији серије је грант у износу од 250.000 или 500.000 евра, за финансирање копродукција серија у завршној фази. Укупан буџет је 3.500.000,00 динара.
2. Позив за подношење предлога за награду за развој копродукције серије у оквиру копродукционих маркета (за фестивале), биће расписан у септембру о.г.

________________________________________________
29.02.2024.

Зрењанин Национална престоница културе 2025. године

Министарство културе Владе Републике Србије саопштило је да је Радна група за припрему и спровођење програма „Престоница културе Србије” донела одлуку о томе да Зрењанин буде Национална престоница културе 2025. године.
На основу пристиглих пријава, Радна група је оценила да је пријава Града Зрењанина добро осмишљена и да показује кохерентност уметничке и дизајнерске визије пројекта утемељеног на локалној специфичности.
У образложењу се наводи да Зрењанин својом кандидатуром представљеном под уметничким концептом „Меандри града – токови културе”, са идејом прожимања града, стваралаца и публике, има и детаљно објашњене стратегије, програме и капацитете града.
На Јавни позив за исказивање интересовања за учешће у програму Престоница културе Србије 2025, који је био отворен од 15. новембра 2023. до 14. јануара 2024. године, пристигло је осам пријава.
Почетак реализације пројекта Зрењанин – Национална престоница културе Србије, планиран је за 21. март 2025. године, додаје се у саопштењу.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42