Специфичности буџетских корисника
 

Култура

„Кад оцењујем неко уметничко дело, однесем га и ставим поред нечега што је Бог створио, поред дрвета или цвета. Ако је у питању несклад, значи да то није уметност.”
- Марк Шагал
23.05.2024.

Отворена манифестација „Ћирилична баштина“ у Бајиној Башти

Министар културе у Влади Републике Србије Никола Селаковић поручио је синоћ на отварању манифестације „Ћирилична баштина“ у Бајиној Башти, да је ћирилица, уз српски језик, једна од најважнијих карактеристика српског културног бића.
Селаковић је подсетио на то да је Бајина Башта прва општина која је донела Декларацију о заштити и неговању ћирилице и спровела читав низ активности које су везане за заштиту и промоцију ћирилице.
Министар је навео да, након времена озбиљне економске обнове Србије, следи време наше духовне обнове, а да је један од првих и најважнијих задатака да на српском културном простору чувамо и негујемо српски језик и ћирилицу.
Он је указао на то да је почетак описмењавања нашег народа везан за ћириличко писмо, упозоривши на то да ћемо, ако нестане ћирилица у свакодневном животу, изгубити културолошку и историјску везу са нашим прецима.
Председница општине Бајина Башта Весна Ђурић уручила је Селаковићу захвалницу за изузетну подршку Министарства културе активностима у овој локалној самоуправи.

________________________________________________
20.05.2024.

Београд добија више од 50.000 метара квадратних музејског простора

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали и министар културе Никола Селаковић представили су на Међународни дан музеја нове музеје који ће бити изграђени у Београду и постојеће који ће бити реконструисани с циљем да се значајно унапреди културна сцена главног града и Србије.
Представљена је нова музејска четврт у Београду, која ће се налазити на потезу од Савског трга ка Ресавској улици и ка Мостарској петљи у којој ће бити четири нова музеја – Историјски музеј Србије, Дечји музеј, Музеј града Београда и Музеј Николе Тесле.
Градиће се и Природњачки музеј на Ушћу и у потпуности ће бити реконструисан Ваздухопловни музеј код Аеродрома „Никола Тесла“.
Министар је истакао да ће наш главни град ускоро добити више од 50.000 квадратних метара музејског простора који до сада није имао, што су сјајне вести за нашу културу.

________________________________________________
29.04.2024.

За реконструкцију и изградњу објеката културе 6,3 милиона евра

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић потписала је уговоре за санацију и адаптацију Велике концертне дворане Задужбине Илије М. Коларца у Београду, реконструкцију и доградњу Галерије Милене Павловић Барили у Пожаревцу, као и адаптацију и пренамену Дома војске у Лесковцу у мултифункционалну Градску концертну дворану и Музичку школу, у укупној вредности од 6,3 милиона евра.
Она је објаснила да је потписивањем поменутих уговора озваничена јучерашња Одлука Владе да из кредитне линије Банке Савета Европе издвоји поменута средства за реконструкцију, адаптацију и изградњу објеката посвећених култури.
Овим чином, како је подвукла, на најбољи начин се верификује политика Владе и Министарства културе, која је од 2016. године, а поготово од 2020. посвећена улагању у инфраструктурне објекте у култури, и представља ветар у леђа свим људима који се баве уметношћу у нашој држави.
Благојевић је указао на то улагања постоје не само у Београду, већ и широм Србије, попут Пирота, где се врши трансформација старог објекта у један модеран, мултифункционални објекат културе, или Ниша, где је завршена нова сцена Народног позоришта.
Настављамо даље са великим улагањима, како у Београду, тако и у другим местима широм земље, поручио је министар и додао да ће објекат Београдске филхармоније бити највећи до сада пројекат по износу опредељених средстава које је Министарство за јавна улагања имало прилику да води.

________________________________________________
28.03.2024.

Потписан Уговор за пpојекат Зрењанин – Престоница културе Србије 2025. године

Mинистарство културе потписалo је са Градом Зрењанином Уговор за пројекат Престоница културе Србије 2025. године.
У конкуренцији за титулу Престонице културе Србије 2025. било је осам градова и општина.
Програм под називом „Меандри града – токови културе“ прожима традицију, мултикултуралност и историју овог града са модерним, настојећи да културу још више приближи грађанима Зрењанина и да направи мостове културе и ка модерним садржајима.
У плану је око 100 културних програма, од којих чак 50 потпуно новокреираних за Престоницу културе 2025. године.
Пројектом је предвиђено и десет инфраструктурних пројеката, као и потпуна реконструкција, реновирање и адаптација Градске куће, историјског здања које ће за годину дана бити предато на коришћење свим становницима Зрењанина.
Зрењанин ће од Ужица титулу Престонице културе Србије преузети званично 21. марта 2025. године.

________________________________________________
22.03.2024.

Ужице и званично Престоница културе Србије

Свечаном церемонијом у оквиру програма „Празник светлости“ на Тргу партизана, Ужице је и званично постало Престоница културе Србије за 2024. годину.
Уметнички концепт овогодишњег пројекта Престоница културе Србије развијен је под мотом светлости, дубоко утемељеним у локалној традицији и чињеници да је Ужице међу првима у Европи имало хидроцентралу, засновану на принципима Николе Тесле. Програмски садржаји биће реализовани под слоганом „Ера културе“, кроз четири тематске области, које обухватају културно-историјско наслеђе и савремене уметничке праксе и перспективе у духу Стратегије развоја културе града Ужица („Лучоноше“, „Пла(е)мените бакље“, „Шарена светла рефлектора“ и „Сајбер ера“).

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42