СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
Специфичности буџетских корисника
 

Социјална заштита

„Не дозволи језику да грми, ако ти снага шапуће.”
- Сенека

Србија ускоро добија дечијег омбудсмана

30. 05. 2019.

авна расправа поводом Закона о заштити права детета и успостављања заштитника права детета - дечијег омбудсмана почеће 5. јуна у Скупштини Србије.
Након Београда, јавна расправа биће одржана и у Новом Саду, Крагујевцу, Новом Пазару и Нишу.
Урађена је радна верзија Закона о изменама и допунама Породичног закона, која у једном делу афирмише и дефинише одређена права детета. Нове мере нису усмерене на кажњавање родитеља, већ је кроз превентивни надзор добровољно омогућено родитељима, да кроз посебне програме и доступност посебним знањима и вештинама, науче ненасилне методе васпитање детета.
Препорука Комитета за права детета Уједињених нација је изричита забрана физичког кажњавања деце и употреба силе као начина васпитног средства.

________________________________________________

Сајам за треће доба по шести пут у Београду

27. 05. 2019.

Сајам за треће доба под слоганом „Град у коме године имају будућност“ одржава се по шести пут на Београдском сајму, 28. и 29. маја.
Ове године организовани су забавни, рекреативни и едукативни програмски садржаји, од креативних радионица, концерата, драмских минијатура, поетских наступа до спортских програма прилагођених старијима и великог такмичења у плесу.
Улаз на Сајам за треће доба слободан је за све посетиоце, оба дана од 10 до 17 сати.

________________________________________________

Потписан Протокол о сарадњи 15 локалних самоуправа

23. 05. 2019.

У сарадњи Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Пројекта Немачко-српске развојне сарадње “Услуге социјалне заштите за осетљиве групе” који спроводи ГИЗ, потписан је Протокол о сарадњи са 15 локалних самоуправа са циљем унапређења услуга социјалне заштите које одговарају на потребе осетљивих група (особа са инвалидитетом, деце, старих, жена, жртава насиља, Рома, миграната и других).
Општине ће добити подршку кроз мере које су прилагођене њиховим потребама, а које ће бити израђене у сарадњи са општинским тимовима.
Протокол о сарадњи потписали су представници Лознице, Пландишта, Ужица, Руме, Сремске Митровице, Пећинаца, Крупња, Сјенице, Косјерића, Ариља, Мионице, Шида, Пријепоља, Лајковца и Прибоја.
Истакнуто је да ће измене и допуне Закона о социјалној заштити и израда закона о социјалним картама бити додатни искорак када је у питању брига о осетљивим групама.

________________________________________________

Нови систем контроле запошњавања у јавном сектору од 1. јануара 2020.

21. 05. 2019.

Забрана запошљавања у јавном сектору, која је уведена крајем 2013, биће укинута 1. јануара 2020, од када ће систем запошљавања бити другачије организован. Ниједна јавна институција неће моћи да прими нове раднике ако кадровским планом за текућу годину то није предвиђено и ако за њих није обезбеђен новац из буџета. Пријем нових радника у државне институције тако ће бити под контролом. Нови систем контроле запошљавања биће конкретизован до јесени.

________________________________________________

Подршка Министарства рада развоју услуга социјалне заштите

20. 05. 2019.

Поводом обележавања јубилеја, десет година од пружања услуга социјалне заштите - Помоћ у кући за одрасла и старија лица и Дневни боравак за одрасле особе са телесним инвалидитетом и интелектуалним тешкоћама, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је истакао да Министарство снажно подржава развој услуга социјалне заштите у свим јединицама локалне самоуправе јер се институционалном збрињавању корисника треба прибећи као последњој опцији, односно тек онда када су исцрпљени сви други облици збрињавања.
Министарство подржава јединице локалне самоуправе чији је степен економске развијености испод републичког просека кроз наменске трансфере, али и кроз пројектна финансирања на конкурсима Министарства и то ће наставити у наредном периоду у складу са законским овлашћењима.
Циљ је да се систем унапреди и приближи стандарду најразвијенијих земаља Европе кроз прилагођавање система специфичним потребама припадника осетљивих категорија становништва, како би се у што већој мери оспособили за самосталан живот.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42