СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
Специфичности буџетских корисника
 

Социјална заштита

„Не дозволи језику да грми, ако ти снага шапуће.”
- Сенека
15.07.2019.

Резултати Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у првих шест месеци 2019. године

Приликом представљања постигнутих резултата Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у првих шест месеци ове године истакнуто је да у Србији сваког месеца преко 620.000 људи прима неку врсту новчане надокнаде из области борачке, социјалне или дечије заштите, од чега је највише корисника из области дечије заштите.
Као успеси Министарства наведени су увођење електронског управљања документима, пребацивање сервиса и апликације у јединствен Дата центар, као и успостављање телефона за притужбе и увођење е-инспектора за борбу против рада на црно.
Незапосленост у првом кварталу износила је 12,1 одсто, што је 0,8 одсто мање у односу на претходни квартал, а у јуну је регистровано око 527.000 незапослених, што је у односу на претходни месец око 9.400 мање.
Министарство у 2019. години планира измену и допуну или доношење нових 15 закона.

________________________________________________
15.07.2019.

Нова услуга – привремени боравак особа са сметњама у развоју

Београд је први у Србији обезбедио предах услугу, за привремени и повремени боравак особа са сметњама у развоју која је намењена је целој породици. Услугу могу да користе само особе млађе од 26 година, а у предвиђеном објекту могу да бораве 45 дана годишње. Родитељи сада већ одраслих особа с инвалидитетом, боре се и за успоста-вљање услуге становање уз подршку, коју би користила њихова деца када остану сама.

________________________________________________
30.05.2019.

Србија ускоро добија дечијег омбудсмана

авна расправа поводом Закона о заштити права детета и успостављања заштитника права детета - дечијег омбудсмана почеће 5. јуна у Скупштини Србије.
Након Београда, јавна расправа биће одржана и у Новом Саду, Крагујевцу, Новом Пазару и Нишу.
Урађена је радна верзија Закона о изменама и допунама Породичног закона, која у једном делу афирмише и дефинише одређена права детета. Нове мере нису усмерене на кажњавање родитеља, већ је кроз превентивни надзор добровољно омогућено родитељима, да кроз посебне програме и доступност посебним знањима и вештинама, науче ненасилне методе васпитање детета.
Препорука Комитета за права детета Уједињених нација је изричита забрана физичког кажњавања деце и употреба силе као начина васпитног средства.

________________________________________________
27.05.2019.

Сајам за треће доба по шести пут у Београду

Сајам за треће доба под слоганом „Град у коме године имају будућност“ одржава се по шести пут на Београдском сајму, 28. и 29. маја.
Ове године организовани су забавни, рекреативни и едукативни програмски садржаји, од креативних радионица, концерата, драмских минијатура, поетских наступа до спортских програма прилагођених старијима и великог такмичења у плесу.
Улаз на Сајам за треће доба слободан је за све посетиоце, оба дана од 10 до 17 сати.

________________________________________________
23.05.2019.

Потписан Протокол о сарадњи 15 локалних самоуправа

У сарадњи Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Пројекта Немачко-српске развојне сарадње “Услуге социјалне заштите за осетљиве групе” који спроводи ГИЗ, потписан је Протокол о сарадњи са 15 локалних самоуправа са циљем унапређења услуга социјалне заштите које одговарају на потребе осетљивих група (особа са инвалидитетом, деце, старих, жена, жртава насиља, Рома, миграната и других).
Општине ће добити подршку кроз мере које су прилагођене њиховим потребама, а које ће бити израђене у сарадњи са општинским тимовима.
Протокол о сарадњи потписали су представници Лознице, Пландишта, Ужица, Руме, Сремске Митровице, Пећинаца, Крупња, Сјенице, Косјерића, Ариља, Мионице, Шида, Пријепоља, Лајковца и Прибоја.
Истакнуто је да ће измене и допуне Закона о социјалној заштити и израда закона о социјалним картама бити додатни искорак када је у питању брига о осетљивим групама.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42