Специфичности буџетских корисника
 

Наука

„Прва реченица коју изговоре научници надомак великог искуства, није „Еурека”, већ „Ово је смешно.“
- Исак Асимов
19.02.2024.

Објављен Јавни позив за финансирање ЕУРЕКА пројеката за 2024. годину

На основу Меморандума о разумевању између ЕУРЕКА и Секретаријата и земаља чланица ЕУРЕКА иницијативе потписаног дана 28.6.2002. године, којим је Република Србија постала пуноправна чланица ЕУРЕКА програма Министарство науке, технолошког развоја и иновација расписује Јавни позив за финансирање ЕУРЕКА пројеката за 2024. годину.
Сврха Јавног позива за финансирање ЕУРЕКА мрежних пројеката је да омогући организацијама које послују у Републици Србији да у потпуности учествују у међународним ЕУРЕКА мрежним пројектима и подстакне њихово учешће у свим технолошким областима ЕУРЕКА програма.

________________________________________________
13.02.2024.

Објављен Јавни позив за остваривање програма подстицања и стипендирања младих и надарених за научноистраживачки рад у 2024. години

Министарство науке, технолошког развоја и иновација упућује јавни позив за остваривање програма подстицања и стипендирања младих и надарених за научноистраживачки рад у 2024. години
Министарство науке, технолошког развоја и иновација у 2024. години су/финансира следеће програмске активности:
1. стипендирање студената докторских академских студија и финансирање материјалних трошкова укључивања Стипендисте Министарства у рад акредитованих научноистраживачких организација;
2. суфинансирање учешћа студената који су уписали мастер академске студије, односно докторске академске студије и Стипендиста Министарства на научним скуповима у Републици Србији и у иностранству;
3. суфинансирање студијских боравака у иностранству студената који су уписали мастер академске студије, односно докторске академске студије и Стипендиста Министарства;
4. суфинансирање трошкова пријаве и одбране докторске дисертације Стипендиста Министарства;
5. стипендирање младих истраживача - ученикa завршних разреда (III и IV) средње школе који су освојили једно од прва три места на међународним олимпијадама знања (светским, европским или балканским);

________________________________________________
07.02.2024.

Портал еНаука oбара рекорде

Министарство науке, технолошког развоја и иновација објавило је да дигитални портал еНаука има преко 700.000 научних резултата на једном централизованом месту.
Портал еНаука тренутно је доступан за скоро 20.000 активних истраживача. Овај импресиван број резултата сведочи о њиховом изузетном раду, као и раду НИО уредника широм земље, чији допринос научном пољу постаје свеприсутан и лакше доступан. Научноистраживачке организације такође су имале кључну улогу у постизању овог значајног броја, показујући висок ниво посвећености и сарадње у оквиру система еНаука.
Министарство остаје посвећено пружању континуиране подршке свим истраживачима и научоистраживачким организацијама како бисмо заједно градили напредну, транспарентну, и иновативну научну заједницу.

________________________________________________
05.02.2024.

Обележена двадесетогодишњица француско-српског програма научне сарадње Павле Савић

Приликом обележавања двадесетогодишњице програма билатералне научне француско-српске научне сарадње Павле Савић у амбасади Француске у Београду, истакнуто је да је до сада 173 пројекта прошло кроз овај програм, а уложено је око 350.000 евра.
Циљ програма је пружање подршке двогодишњим истраживачким пројектима, које су успоставили тимови из наше две земље, како би се развила научна и технолошка размена изврсности између истраживачких лабораторија. Захваљујући програму Павле Савић створена су јака партнерства, са сарадњом између тимова која се наставља и након завршетка програма.

________________________________________________
04.01.2024.

Фонд за науку Србије обезбедио 2,2 милиона евра за заједничка истраживања са дијаспором

Фонд за науку Србије отворио је нови програм „Дијаспора 2023“ који ће са буџетом од 2,2 милиона евра подржати заједничке пројекте научника са српском научном дијаспором широм света.
Јавни позив за пријаву научноистраживачких пројеката биће отворен до 28. марта 2024. године.
Програм „Дијаспора 2023“ је други од три стратешка програма Фонда за науку који имају за циљ развој сарадње са дијаспором. У оквиру првог програма сарадње српске науке са дијаспором, српски научници реализују пројекте у сарадњи са 87 научних институција из 22 земље света.
Максималан буџет по пројекту износи 200.000 евра, док је трајање пројеката до две године.
Буџет Програма подршке сарадњи са српском научном дијаспором – Заједнички истраживачки пројекти (Дијаспора 2023), обезбеђен је кроз Пројекат САИГЕ, партнерски пројекат Србије, Европске уније и Светске банке.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42