СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
Специфичности буџетских корисника
 

Правосуђе

„Предузети нови корак, изговорити нову реч – то је оно чега се људи највише плаше”
- Фјодор Достојевски

Србија извршила 90% пресуда Европског суда за људска права

19. 02. 2019.

Представници Европског суда за људска права констовали су на састанку са министарком правде да је Србија извршила 90% пресуда тог суда за људска права. Поручили су да би усвајање тзв. Закона о несталим бебама представљао позитиван сигнал Комитету министара СЕ да Србија поштује одлуке суда у Стразбуру. Нела Кубуровић је истакла политичку вољу да се усвоји Предлог „Закона о несталим бебама”, који се већ налази у скупштинској процедури, а пред посланицима ће се наћи током првог редовног заседања. Влада Србије је Предлог овог закона упутила Скупштини 8. марта 2018, али он још није усвојен.

________________________________________________

Унапређивање ефикасности правосуђа

16. 03. 2017.

У контексту европских интеграција, посебно отварања Поглавља 23 у преговорима о придруживању Европској унији (поглавље се односи на прaвoсуђe и oснoвнa прaвa) – као једног од најважнијих, у Канцеларији за европске интеграције наведено је да су, иако Србија треба још много тога да уради у области реформе правосуђа, први резултати посебно видљиви у унапређењу ефикасности правосуђа, како кроз област процедуралних закона, тако и кроз јачање мреже правосудних институција.
» детаљније «

________________________________________________

До краја године смањење броја старих судских предмета

24. 11. 2016.

Министарство правде поручило је да ће ускоро судови у Србији бити у великој мери растерећени и да број решених старих судских предмета може да пређе и милион до краја године. На представљању извештаја Европске комисије (ЕК) за ефикасност правосуђа (ЦЕПЕЈ) под називом "Европски правосудни системи – ефикасност и квалитет правде – издање за 2016. годину", истакнуто је да ће на то у додатној мери утицати и пренос надлежности на носиоце јавних овлашћења, пре свега јавне извршитеље и јавне бележнике. Тиме ће доћи до побољшања ситуације када је реч о дужини трајања поступка и броју застарелих предмета.
» детаљније «

________________________________________________

Усвојен сет антикоруптивних прописа

15. 11. 2016.

Влада Србије усвојила је сет антикоруптивних закона који представља испуњавање обавеза из поглавља 23 и 24 у преговорима о приступању ЕУ, као и јачу борбу против организованог криминала и корупције. Усвојени су предлози измена и допуна Кривичног законика, Закона о организацији и надлежности државних органа у борби против организованог криминала и корупције, као и Закона о одузимању имовине стечене кривичним делом, који ће се ове седмице наћи пред Скупштином Србије.

________________________________________________

Отворена поглавља 23 и 24 у преговорима Србије и ЕУ

20. 07. 2016.

На међувладиној конференцији у Бриселу отворена су преговарачка поглавља 23 и 24 (правосуђе, основна права, правда, слобода и безбедност) о приступању Србије Европској унији. Отварањем Поглавља нашу земљу очекују бројне активности на успостављању ефикасног и независног правосуђа и тужилаштва и рад на јачању борбе против корупције на свим нивоима, али и пуно посла на примени закона који се односе на права националних мањина, права најугроженијих грађана Србије и спровођење медијских закона и слобода.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42